Ahli Parlimen UK: Blockchain Akan Mempunyai ‘Impak Monumental’

Ahli Parlimen Konservatif British (MP) Matt Hancock telah menyampaikan ucapan tentang “kesan monumental” yang beliau percaya Blockchain akan mempunyai kehidupan rakyat. Kerajaan UK menerbitkan transkrip ucapan beliau di laman web gov.uk, yang disampaikan di Persatuan Undang-Undang sebagai sebahagian daripada Persidangan Blockchain London hari ini.

Hancock mengetengahkan tiga “bidang kehidupan awam yang luas” yang mana beliau menjangkakan potensi “luar biasa” teknologi blockchain akan berubah: sektor kewangan, perkhidmatan kerajaan, dan undang-undang dan peraturan. Ahli Parlimen tersebut terus menekankan bahawa teknologi Blockchain “boleh membantu kita menyelesaikan cabaran sosial global yang besar pada masa kita,” yang menyebut inisiatif bantuan Ethereum Blockchain Program Makanan Dunia, yang telah memindahkan baucar berdasarkan mata wang kripto kepada 10,000 pelarian di Syria, membolehkan mereka membeli makanan tanpa “keperluan wang tunai, kad kredit atau kertas.”

Bekenaan topik “halangan pengawalseliaan” kepada inovasi teknologi, beliau berkata kerajaan UK “mahu pengawal selia sentiasa berjaga-jaga dan responsif” dan “menyokong” teknologi baru jika ia dapat memberi manfaat.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/uk-member-of-parliament-says-blockchain-will-have-monumental-impact