AirAsia pula Merancang untuk Melancarkan ICO?

Bercakap dengan TechCrunch, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia, Tony Fernandes melancarkan rancangan untuk syarikat bernilai $ 3 bilion itu untuk membangunkan sistem mata wang kripto proprietari yang boleh menggantikan program ganjaran “Big Loyalty” saat ini dan berfungsi sebagai mata wang asli pada platform perkhidmatan kewangan yang baru syarikat tersebut.

“Kami mempunyai produk yang boleh menjadi mata wang dalam Big Loyalty, [dan] kami sedang membina platform pembayaran supaya kedua-duanya boleh berfungsi dengan baik. Kami mempunyai ekosistem yang membolehkan anda menggunakan mata wang itu, tidak ada gunanya memiliki mata wang yang tidak boleh digunakan, “katanya lagi. “Dunia berubah dengan pantas tetapi saya fikir kami mempunyai keupayaan untuk membuat pembaharuan dan berfikir dengan cepat terhadap perkara ini tetapi idea-idea ini berdasarkan data kami dan berdasarkan ekosistem kami.”

AirAsia, yang kini mempunyai kira-kira 65 juta pelanggan, percaya bahawa perkembangan mereka ke perkhidmatan kewangan akan membolehkan ia mencapai pelanggan melebihi 100 juta. Sebagai tambahan kepada “kabin tanpa tunai,” syarikat itu juga ingin menawarkan pinjaman dan perkhidmatan insurans yang disasarkan kepada pemilik perniagaan kecil.

Sumber:

https://www.ccn.com/3-billion-discount-airline-airasia-mulls-ico/