Algorand Umum Program Geran $ 43 Juta Untuk Memupuk ‘Ekonomi Tanpa Sempadan’

Algorand Foundation mengumumkan program geran bernilai 250 juta ALGO ( bernilai kira-kira $ 43 juta) untuk memajukan pembangunan di blockchain Algorand pada 14 April. Dana tersebut akan diperuntukkan kepada “pelabur yang memenuhi syarat di empat kategori utama: penyelidikan inovatif, alat pengembangan untuk blockchain Algorand, kes penggunaan untuk aplikasi terdesentralisasi (Dapps) […], dan inisiatif pendidikan dan masyarakat.”

Fangfang Chen, ketua operasi Yayasan Algorand, menekankan bahawa pemberian dana tersebut bertujuan untuk mewujudkan visi Yayasan Algorand untuk “ekonomi tanpa sempadan”: “Dalam visi ini, kami melihat ekonomi global yang dapat berfungsi tanpa rintangan, membolehkan semua orang menyertai ekonomi global, di mana pun mereka berada. Matlamat Program Geran 250M ALGO adalah untuk mendorong inovasi dan pembelajaran yang mencapai visi ekonomi tanpa sempadan ini.”

Chen memberikan beberapa contoh projek yang diyakini yayasan untuk menyumbang kepada mewujudkan ekonomi tanpa sempadan – termasuk protokol kewangan terdesentralisasi (DeFi), integrasi media sosial, identiti digital, pengurusan rantaian bekalan, dan tokenisasi aset. “Selain itu, kami juga akan berusaha untuk menyokong inovasi di sekitar infrastruktur dan alat perantaraan yang memungkinkan dan mempermudah penciptaan aplikasi pengguna akhir,” tambahnya.

Di samping mengumumkan program tersebut, Algorand Foundation juga telah mengumumkan tiga penerima geran pertama. Mereka termasuk Bloq – “penyedia infrastruktur kepada pelbagai blockchain” yang menyelesaikan Algorand API dan node, PureStake AlgoSigner – pembina ‘plug-in’ sumber terbuka kepada pelayar laman web yang membolehkan pemaju perisian mengintegrasikan pembayaran ALGO ke dalam aplikasi mereka tanpa menjejaskan kunci peribadi pengguna, dan Reach -platform pembangunan yang direka untuk mempermudah pembuatan Dapps di blockchain Algorand.

Rujukan:

https://cointelegraph.com/news/algorand-announces-43-mln-grants-program-to-foster-borderless-economy

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads