Default – Above Header Ads

Amazon Melihat Kes Penggunaan Bitcoin di Pasaran Data

Amazon telah memenangi paten untuk pasaran data streamingyang membolehkan pelanggan menerima data urus niaga mata wang kripto masa nyata. Paten tersebut menggambarkan sistem di mana individu dan organisasi boleh meletakkan data aliran makanan untuk dijual, yang mana pelanggan boleh melanggan. Ia telah diberikan kepada Amazon Technologies, anak syarikat e-dagang dan gergasi pengkomputeran awan, pada hari Selasa.

Menambah asas itu, pemfailan tersebut berkata, pemaju boleh “membina papan pemuka masa nyata, menghasilkan pengecualian dan amaran, cadangan memandu, dan membuat keputusan perniagaan atau operasi masa nyata yang lain.”

Pemfailan Amazon menyenaraikan beberapa kes penggunaan yang berpotensi untuk pasaran, termasuk “aliran-kilk laman web, maklumat pemasaran dan kewangan, instrumentasi perkilangan dan media sosial, log operasi, data pemeteran dan sebagainya” – namun ia termasuk satu kes penggunaan yang memfokuskan pada pasaran mata wang kripto.

Jika Amazon memutuskan untuk membina pasaran ini, penawaran berpusat boleh menimbulkan ancaman yang kompetitif kepada para syarikat permulaan yang sedang membina pasaran yang sama tetapi bersifat lebih terdesentralisasi.

Sumber:

https://www.coindesk.com/amazon-sees-bitcoin-use-case-data-marketplaces/