Default – Above Header Ads
Bitcoin Exchange CEX.IO

Ant Financial, Anak Syarikat Alibaba, Positif Dengan Teknologi Blockchain

 

Ant Financial, anak syarikat Alibaba yang memfokuskan fintech menganggap teknologi blockchain sebagai salah satu daripada lima teknologi utama yang akan menguasai setiap industri dalam jangka masa panjang. Di Event City International TechCrunch yang diadakan di Hangzhou minggu ini, Zhang Hui, pengarah Blockchain Department di Ant Financial, menyatakan bahawa bersama-sama AI, Keselamatan, IoT, dan pengkomputeran, blockchain adalah teknologi utama yang syarikat tersebut sedang giat membangunkan dan menguji untuk melaksanakan ia pada skala komersil yang besar.

Zhang menyatakan bahawa dari segi kebolehubahan dan desentralisasi, teknologi blockchain dalam bentuk semasa adalah sempurna. Ia dapat memproses data sensitif dan maklumat peribadi secara peer-to-peertanpa penglibatan perantara. Walau bagaimanapun, Zhang menegaskan bahawa skalabiliti adalah isu utama teknologi blockchain yang perlu ditangani untuk membawa konglomerat dan pemimpin industri ke dalam sektor blockchain ini.

Dalam jangka panjang, Zhang dan seluruh pasukannya di Ant Financial percaya syarikat itu akan melaksanakan teknologi blockchain ke perniagaan dan platform terasnya, seperti pengasas dan pengerusi Alibaba, Jack Ma mencadangkan pada tahun 2017. Tetapi, agar teknologi itu mempunyai kesan yang ketara ke atas infrastruktur kewangan sedia ada, kapasitinya perlu ditingkatkan untuk mengendalikan puluhan ribu transaksi sesaat.

Sumber:

https://www.ccn.com/150-billion-valued-ant-financial-makes-a-bit-bet-on-blockchain-technology/