Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Aplikasi Pengundian Blockchain Kontroversi Digunakan di Konvensyen Parti Republikan

 

Pada 25 April, konvensyen GOP Utah dilaporkan memilih calon mereka menggunakan platform pengundian blockchain, Voatz. Platform ini sebelumnya dikritik kerana banyak masalah keselamatan dalam peristiwa pilihan raya sebelumnya.

Seperti yang dilaporkan oleh Forbes, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Voatz, Nimit Sawhney, menyatakan bahawa platform ini “menunjukkan prestasi seperti yang diharapkan” dan berjaya memproses 93% suara perwakilan berdaftar. Pengerusi GOP Utah, Derek Brown, memuji aplikasi itu, dengan menyatakan bahawa maklum balas yang diterima sangat positif, dan jumlah keluar mengundinnya adalah luar biasa, mengalahkan konvensyen lain yang menerapkan sistem ini. Brown menambahkan perkara berikut mengenai Voatz: “Menggunakan Voatz memungkinkan kami membuat semula prosedur konvensyen kami secara digital dan menerapkan teknologi dengan cara yang menjadikan proses lebih mudah dan selamat.”

Aplikasi ini menggunakan teknologi blockchain untuk mengesahkan identiti seseorang melalui biometrik dan pengecaman wajah. Teknologi ini telah menjalani ujian perintis untuk parti politik, universiti, organisasi bukan untung, antara lain. Walau bagaimanapun, kewujudan Voatz tidaklah tanpa kontroversi. Laporan yang dikeluarkan baru-baru ini memberi amaran mengenai kelemahan keselamatan di platform tersebut.

Pada 13 Mac, aplikasi itu menjalani audit awam oleh firma keselamatan, Trail of Bits. Kurangnya ketelusan aplikasi dari segi keamanan data dikritik dalam laporan 122 halaman, yang menyatakan bahawa Voatz tidak menggunakan kod rantai khusus atau kontrak pintar: “Beberapa penemuan berisiko tinggi adalah hasil dari masalah pengesahan data dan kekeliruan di server teras yang boleh membolehkan seorang pengundi menyamar sebagai pengundi lain bahkan sebelum data dimasukkan ke dalam blockchain.”

Rujukan: 

https://www.forbes.com/sites/robertanzalone/2020/04/29/utah-republican-convention-uses-blockchain-voting-service/#1fae0bd0cfee

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads