Default – Above Header Ads

Apple Melarang Perlombongan Mata Wang Kripto Berasaskan Aplikasi

Apple telah mengubah piawaiannya untuk pemaju mengenai penambangan mata wang kripto, menurut satu laporan oleh AppleInsider. Syarikat itu telah mengemas kini dua bahagian berasingan dari Garis Panduan App Storenya.

Seksyen 2.4.2 Kompatibiliti Perkakasan kini menyatakan, “Reka bentuk aplikasi anda untuk menggunakan kuasa dengan cekap. Aplikasi tidak boleh dengan cepat mengurangkan bateri, menghasilkan haba yang berlebihan atau meletakkan ketegangan yang tidak perlu pada sumber peranti. Aplikasi, termasuk mana-mana iklan pihak ketiga yang dipaparkan di dalamnya, boleh tidak menjalankan proses latar belakang yang tidak berkaitan, seperti perlombongan mata wang kripto. ”

Pada Mac 2018, 9to5Mac melaporkan bahawa Apple menarik aplikasi kalendar dari App Storenya kerana melanggar garis panduan kuasa yang cekap. Aplikasi Kalendar 2, telah melaksanakan pelombong Monero sebagai alternatif kepada perkhidmatan berbayar atau model perniagaan berasaskan pengiklanan. Sepanjang tiga hari, pasukan di sebalik Kalendar 2 nampaknya memperoleh kira-kira $ 2,000 bernilai Monero sebelum aplikasi itu dikeluarkan oleh Apple. Pendirian Apple yang berat mengenai perlombongan mungkin adalah yang terbaik. Piawaian yang dikemaskini harus membantu melindungi pengguna App Store dan memastikan peranti Apple terus bertahan lama.

Sumber:

https://www.ethnews.com/apple-prohibits-app-based-cryptocurrency-mining