Arab Bank Switzerland Pimpin Pelaburan Siri Utama A Untuk Firma Aset Digital Swiss Taurus

 

Arab Bank Switzerland telah menutup pusingan pembiayaan Siri A untuk firma infrastruktur aset digital Switzerland, Taurus Group. Walaupun tidak dinyatakan, jumlah tersebut dilaporkan adalah berjumlah “8 digit” dalam franc Swiss – yang menunjukkan pelaburan bernilai lebih $ 10 juta.

Pada bulan September tahun lalu, Arab Bank Switzerland dan Taurus telah bekerjasama untuk menawarkan perkhidmatan penjagaan dan pembrokeran Bitcoin (BTC) dan Ether (ETH) kepada pelanggan bank tersebut. Hari ini, bank telah mendedahkan bahawa ia akan menambahkan XRP ke perkhidmatan ini bulan depan.

Arab Bank Switzerland adalah institusi Switzerland yang menjadi sebahagian daripada kumpulan Bank Arab yang beribu pejabat di Jordan. Ia dilaporkan merupakan salah satu bank pertama di Switzerland yang menawarkan perkhidmatan aset digital dan telah menyatakan keyakinannya bahawa sektor aset tradisional dan digital berada di landasan untuk tahap penumpuan yang lebih tinggi.

Rani Jabban, rakan pengurusan di Arab Bank Switzerland, mengatakan bahawa bank tersebut telah memerhatikan pasaran aset digital dan sektor blockchain sejak tahun 2017. Ia memerlukan masa untuk mencari infrastruktur yang sesuai yang akan membolehkannya menawarkan perkhidmatan jagaan dan perdagangan kepada pelanggannya dan akhirnya menjalin kerjasama dengan Taurus pada tahun 2019.

Jabban mengatakan bahawa bank tersebut percaya bahawa penyelesaian Taurus akan membantu industri untuk merealisasikan peluang yang ditawarkan dengan memberi token kepada aset tradisional, dan juga aset digital itu sendiri. Bank itu secara lebih luas percaya bahawa teknologi blockchain dan kontrak pintar akan membawa keuntungan kecekapan utama bagi penerbit, penasihat, pelabur dan institusi di seluruh industri perkhidmatan kewangan.

Syarikat itu merancang untuk menggunakan pelaburan baru itu untuk meningkatkan operasinya dan memperluas perkhidmatannya ke pusat kewangan baru di Eropah, bermula dengan London, Paris dan Frankfurt.

Rujukan:

https://cointelegraph.com/news/arab-bank-switzerland-leads-major-series-a-for-swiss-digital-assets-firm-taurus

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.