Arab Saudi Bekerjasama Dengan Consensys, Syarikat Permulaan Ethereum Untuk Menjadi Tuan Rumah Bootcamp Blockchain

Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat Arab Saudi (MCIT) telah bergabung dengan ConsenSys, sebuah studio pembangunan mata wang kripto, untuk menjadi tuan rumah “bootcamp blockchain” sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk menyokong pembangunan teknologi. Bootcampadalah sebahagian daripada usaha kementerian untuk membangunkan kader kebangsaan dalam teknologi masa depan, menurut kementerian tersebut.

Bootcamp selama tiga hari baru-baru ini memperkenalkan peserta kepada cara kerja teknologi blockchain dari perspektif perniagaan dan strategi, aplikasi dan ciri-cirinya. Para pakar teknologi dari beberapa entiti menerima latihan mendalam tentang cara mewujudkan persekitaran pembangunan, membina aplikasi terdesentralisasi (dApp) dengan kontrak pintar Ethereum dan mengintegrasikan dApps dengan aplikasi web.

Dr Ahmed Al-Thenayyan, timbalan menteri bagi industri teknologi dan kapasiti digital, berkata bootcampmemenuhi objektif pelan tindakan 2020 MCIT untuk membina persekitaran digital yang menarik, memupuk dan mengembangkan kemahiran dalam ICT untuk meningkatkan pembangunan di kerajaan. Beliau memetik pelaburan dalam kapasiti kebangsaan dan kader sebagai pemacu untuk memastikan pembangunan dan keusahawanan yang berterusan. Teknologi moden seperti kecerdasan buatan (AI), Internet of Things, blockchain, dan lain-lain, adalah tonggak kemajuan yang menyumbang kepada Industri 4.0 dan pembangunan KDNK, katanya lagi.

Sumber:

https://www.ccn.com/saudi-arabia-partners-ethereum-startup-to-host-blockchain-bootcamp/