Default – Above Header Ads
EXMO affiliate program

Aset Digital Rusia: CryptorubleDalam Proses Pembangunan, Rangkaian Pembayaran Eurasian Economic Union (EAEU) Mungkin Diwujudkan

Ketua Jawatankuasa Pasar Kewangan di Rusia, Anatoly Aksakov, mengatakan bahawa projek cryptorubleitu sedang berjalan, meskipun tidak akan membuat kemunculannya pada tahun depan. Bercakap kepada hadirin Forum Ekonomi Antarabangsa Yalta, beliau mendedahkan bahawa “Cryptorubletidak dapat dilancarkan tahun depan, namun ia boleh berlaku dengan cepat.”

Selepas beberapa penyesuaian mengenai sama ada atau tidak pelan untuk mata wang digital yang dikeluarkan oleh kerajaan adalah berbaloi, satu rang undang-undang yang mendefinisikan cryptorublediserahkan kepada badan perundangan. Sementara itu, sistem pemesejan kewangan antara bank SWIFT, yang menawarkan teknologi yang membolehkan bank untuk memindahkan sejumlah besar wang ke seluruh dunia, memberi isyarat bahawa ia tidak bermaksud untuk memutuskan bank Rusia daripada rangkaiannya.

Rusia yang seolah-olah sedang mengejar matlamat ini adalah dengan menerajui usaha untuk mewujudkan jaringan seperti Ethereum, seperti SWIFT di antara negara-negara yang terdiri daripada Kesatuan Ekonomi Eurasia (EAEU), iaitu Armenia, Belarus, Kazakhstan dan Kyrgyzstan . Kebimbangan mengenai keahlian SWIFTnya, Rusia mungkin mempunyai insentif lain kerana ingin menghubungkan sistem kewangannya kepada bekas republik Sosialis Soviet.

Sumber:

https://www.ethnews.com/russian-digital-assets-cryptoruble-in-the-pipeline-eaeu-payments-network-possibly-in-question