Default – Above Header Ads

Audi Menguji Teknologi Blockchain untuk Sistem Pemprosesan

Pengeluar kereta yang berpangkalan di Jerman Ingolstadt Audi sedang menguji teknologi Blockchain untuk pemprosesan fizikal dan kewangannya, Cointelegraph auf Deutsch melaporkan hari ini, 30 Mac. Dengan penyelesaian baru, Audi berhasrat untuk meningkatkan keselamatan dan ketelusan dalam rangkaian bekalan globalnya. Pengeluar kereta tersebut mengeluarkan Proof-of-Concept (PoC) sistem Blockchain tahun lalu. Oleh kerana maklum balas positif, pengurusan Audi memutuskan untuk memajukan projek itu di luar peringkat PoC.

Pasukan penyelidikan yang terdiri daripada wakil dari pelbagai unit organisasi seperti kewangan, pengeluaran, logistik dan IT kini sedang meneroka perwakilan dan dokumentasi proses logistik antarabangsa, termasuk penyelesaian kewangan. Tambahan pula, pasukan sedang meneroka pelbagai kes penggunaan untuk Blockchain untuk meningkatkan keselamatan pemindahan data, keberkesanan rantaian bekalan, pengurusan grid tenaga tempatan dan pengurusan entiti digital.

Alexander Dietmeier, Ketua Perbendaharaan Kumpulan di Audi AD, menyatakan dalam satu wawancara dengan Die Produktion bahawa Blockchain berpotensi untuk mengubah pelbagai prinsip operasi dalam syarikat industri dan membuka pelbagai kemungkinan baru.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/audi-is-exploring-blockchain-for-its-distributional-network