Default – Above Header Ads
Bitcoin Exchange CEX.IO

Australia: Loji Arang Bakal Menjadi ‘Kompleks Aplikasi Blockchain’

Dua syarikat blockchain telah bekerjasama untuk melancarkan operasi perlombongan Bitcoin bernilai $ 190 juta di sebuah loji arang batu di Australia. Perjanjian itu disahkan dalam pengumuman rasmi pada 7 Mei. Dalam satu kenyataan di Australian Blocks, IoT Blockchain dan pengedar perkakasan perlombongan Australia, Royalti Blockchain Group mendedahkan rancangan bersama mereka untuk membina sebuah kompleks perlombongan di stesen kuasa yang tidak digunakan.

Bersama-sama, mereka merancang untuk menjadikan stesen kuasa Redbank menjadi “Kompleks Aplikasi Blockchain,” dengan stesen kuasa Hunter Energy Power yang berdekatan mencari sumber kuasa yang murah untuk projek itu. Sekiranya inisiatif itu berjaya, ia akan menjadi sebuah operasi perlombongan Bitcoin yang merangkumi dua hektar.

Menukar semula hartanah tenaga lama untuk perlombongan Bitcoin telah menjadi trend yang semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi sering kali menghadapi masalah masalah.

Walau bagaimanapun, Kompleks Aplikasi Blockchain bertujuan mendapatkan bahan api untuk dekad perlombongan seterusnya di kawasan New South Wales sekitar 120 km ke utara Sydney. Perjanjian Pembelian Kuasa pada mulanya berjalan selama lima tahun dengan penambahan lima tahun mengikut pilihan, untuk sejumlah 20 megawatt kuasa dengan harga $ 0.11 AUD per kilowatt jam.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/australia-disused-coal-plant-to-become-blockchain-applications-complex