Default – Above Header Ads

AVA Labs Melancarkan Rangka Kerja Untuk ‘Internet of Blockchain’

 

Protokol blockchain yang dirancang oleh salah satu ahli sarjana yang paling terkenal dalam arena blockchain telah melancarkan testnet awam. AVA Labs berasal dari Universiti Cornell, di mana pengasasnya Emin Gün Sirer telah mengajar selama hampir dua dekad. Pada tahun 2003, dia memulakan Karma, matawang kripto pertama yang menggunakan mekanisme Proof-of-Work.

Pengasas bersama AVA Labs, Kevin Sekniqi memberitahu bahawa cara terbaik untuk menggambarkan protokol baru adalah melalui “internet blockchain”. Salah satu ciri utama “kerangka kosong” ini adalah bahawa hampir mana-mana rangkaian blockchain boleh saling dioperasikan dengan AVA. Sebagai contoh, terdapat “fork” Ethereum yang berjalan di mesin AVA yang disebut Athereum, yang, menurut Sekniqi, mencapai sebahagian besar matlamat Ethereum 2.0. Walaupun begitu, Sekniqi mengakui bahawa tidak mungkin pasukan Ethereum akan menerima Athereum sebagai Ethereum 2.0.

Sekniqi menggambarkan aspirasi AVA untuk mengubah aliran nilai, mirip dengan cara internet mengubah aliran maklumat: “Kami ingin mewujudkan ekosistem terbuka di mana perkara-perkara bernilai dibuat dan dikongsi dan bergerak bebas. Dan nilai-nilai ini boleh berupa matawang, boleh menjadi aset, boleh menjadi emas, boleh menjadi apa pun, representasi digital daripadanya. Ia boleh bergerak dengan bebas dengan cara yang sama seperti bergerak di internet, sama seperti e-mel bergerak.”

Menurut Sekniqi, AVA juga lebih fleksibel daripada blockchain lain – pengguna boleh memilih siapa yang akan mengurus, menyimpan dan berinteraksi dengan data mereka. Beliau merumuskan pencapaian pasukan: “Oleh itu, kami telah membina ekosistem ini di mana anda boleh melancarkan rangkaian baru, sama ada mereka blockchain yang memerlukan kebenaran akses atau tidak, ianya tidak menjadi masalah. Dan mereka semua boleh saling bekerjasama secara bebas, dan menggerakkan nilai. Dan setiap rantaian blockchain yang dikerahkan ini di Internet AVA ini berjalan pada kelajuan tinggi.”

Rujukan: 

https://medium.com/avalabs/ava-launches-public-testnet-for-its-next-gen-blockchain-platform-58aaa215286e

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.