Azerbaijan Akan Gunakan Sistem ID Berasaskan Blockchain Pada Tahun 2020

Republik Azerbaijan merancang untuk menyelesaikan sebuah sistem pengenalan digital yang berdasarkan blokchain menjelang akhir tahun 2019. Farid Osmanov, pengarah jabatan teknologi informasi di Bank Pusat Azerbaijan (CBA), mengatakan bahwa sistem baru itu akan dilaksanakan pada suku pertama 2020.

Menurut laporan itu, eksekutif CBA memperkenalkan rancangan tersebut ketika bercakap di Forum Perbankan Antarabangsa keempat. Osmanov dilaporkan menonjolkan prospek sistem itu dari segi keselamatan data peribadi yang dipindahkan ke organisasi kredit serta memproses majoriti operasi dari jarak jauh.

Wakil itu menyatakan bahawa pada peringkat awal, hanya akaun jarak jauh akan dibuka untuk entiti undang-undang dan individu. Pada peringkat akhir, projek itu menyasarkan kemasukan perkhidmatan perbankan dan automasi sistem pemantauan dana yang menghalang pembiayaan keganasan dan pengubahan wang haram, kata pegawai itu. Osmanov menegaskan bahawa hasil langsung dari penggunaan sistem itu akan menjadi “peralihan CBA kepada perbankan terbuka.”

Rujukan:

https://en.trend.az/business/finance/3144779.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads