Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

Badan Perundangan Taiwan Mengubah Undang-undang AML, CFT untuk Memenuhi Keperluan Baru di Bursa Kripto

 

Badan perundangan Taiwan telah meluluskan pindaan kepada undang-undang pembiayaan anti pengubahan wang haram (AML) yang sedia ada dan undang-undang pembiayaan keganasan (CFT) untuk memenuhi keperluan baru di bursa kripto. Di bawah perubahan baru ke Akta Kawalan Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan Taiwan, Badan Perundangan Yuan telah memberikan kuasa kepada Suruhanjaya Penyeliaan Kewangan Taiwan (FSC) untuk menguruskan urus niaga kripto.

FSC kini boleh menuntut pengendali pertukaran memerlukan pelanggan mereka mendaftar menggunakan nama sebenar: jika mereka gagal berbuat demikian, bank boleh menghalang transaksi tanpa identiti dan melaporkannya kepada pengawas jika mereka menganggap mereka mencurigakan. Kementerian Kehakiman Taiwan (MoJ) telah menyatakan bahawa perubahan itu mendekatkan negara dengan piawaian AML antarabangsa, dan memastikan AML dan CFT membantu memupuk budaya dan pemikiran pematuhan di kalangan institusi tempatan.

Kementerian itu juga menyatakan bahawa pindaan awal kepada Akta Kawalan Pencegahan Pengubahan Wang Haram telah “tidak” sepenuhnya menghalang jenayah kewangan, “dan bahawa tindakan terbaru dari Badan Perundangan Yuan dijangka akan meningkatkan prestasi Taiwan dalam penilaiannya yang akan datang oleh Asia/Pacific Group on Money Laundering (APG).

Sumber:

http://focustaiwan.tw/news/asoc/201811020017.aspx