Bank-bank di Finland mengambil Langkah Menentang Matawang Kripto

Bursa Pertukaran Kripto Finland Berisiko Runtuh Setelah Bank Menolak Untuk Melakukan Perniagaan

Bursa pertukaran mata wang kripto Finland dan penyedia perkhidmatan dompet kripto, Prasos Oy hanya satu langkah lagi dari “dibekukan”, kerana kebanyakan bank Finland tidak lagi akan menjalankan perniagaan dengan mereka. Ditubuhkan pada tahun 2012, Prasos telah menyaksikan kenaikan sepuluh kali ganda jumlah urus niaga yang mencapai $ 185 juta pada tahun 2017, yang menjadi kerisauan di kalangan bank.

Bank-bank Finland tidak mempunyai set peraturan peraturan yang merangkumi mata wang kripto dan sifat urus niaga mata wang kripto yang tanpa nama mungkin berpotensi untuk melemahkan undang-undang anti pengubahan wang haram Finland (AML) semasa. Akibatnya, empat bank; S-Bank, Kumpulan OP, Saastopankki, dan Nordea Bank AB menutup akaun Prasos Oy pada tahun 2017. Buat masa ini, Prasos perlu mengurus semua urus niaga pelanggannya hanya melalui satu bank.

Tomi Narhinen, Ketua Pegawai Eksekutif Saastopankki, mengulas bahawa operasi kripto tanpa nama melanggar undang-undang AML Kesatuan Eropah (EU). Ketua Pegawai Eksekutif Prasos Henry Brade menyatakan bahawa syarikat itu menghadapi situasi kritikal. “Risiko ialah kami akan melihat akaun bank terakhir kami ditutup sebelum kami boleh membuka yang seterusnya,” kata Brade. “Ini akan membekukan perniagaan kami.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/finnish-crypto-exchange-risks-collapse-as-banks-refuse-to-do-business

 

Default – Between Post Ads