Default – Above Header Ads

Bank-Bank Utama A.S.: Facebook Akan Mewujudkan Sistem Perbankan Bayangan

Projek kripto Facebook, Libra berpotensi mewujudkan sistem perbankan bayangan, menurut bank-bank yang menganggotai Federal Advisory Council (FAC). FAC, yang merangkumi dua belas wakil industri perbankan A.S., berfungsi sebagai penasihat dan perunding kepada Lembaga Rizab Persekutuan A.S. mengenai isu-isu ekonomi dan kewangan di dalam bidang kuasa mereka.

Selepas Rizab Persekutuan Amerika Syarikat meminta pandangan beberapa bank terbesar di negara berkenaan mengenai Libra, bank-bank menyatakan pendirian negatif mereka terhadap projek itu, yang menggariskan risiko penurunan potensi dalam permintaan akaun deposit dan jumlah pembayaran bank.

Menyedari bahawa sekitar 52% daripada penduduk A.S., atau 170 juta orang pengguna Facebook yang aktif pada 2018, bank mencadangkan bahawa Facebook berpotensi mewujudkan ekosistem monetari digital di luar pasaran kewangan yang disahkan, atau sistem “perbankan bayangan”. Bank-bank berhujah: “Oleh kerana pengguna menggunakan Libra, lebih banyak deposit boleh berhijrah ke platform tersebut, dan memberi kesan pengurangan kecairan, dan pengawalan itu akan terus berkembang menjadi perkhidmatan pinjaman dan pelaburan.” Selain itu, bank memberi amaran bahawa Libra Facebook dapat memberi kesan kepada dasar monetari negara.

Rujukan:

https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2019-09-30/bankers-advising-fed-board-describe-libra-as-a-monetary-threat

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.