Bank Dunia Mengkaji Lebih Lanjut DLT Dan Fintech Untuk Inklusi Kewangan

Institusi kewangan di seluruh dunia semakin bereksperimen dengan teknologi baru seperti blockchain untuk menyelaraskan sistem pembayaran dan mencapai inklusi kewangan. Dalam kajian baru, Bank Dunia sekali lagi menekankan potensi blockchain untuk inklusi kewangan.

Dikeluarkan oleh Bank for International Settlements pada 14 April, laporan baru dari World Bank Group mengenai “Aspek pembayaran inklusi kewangan di era fintech” menggariskan sebilangan besar konsep berkaitan matawang kripto dan blockchain seperti stablecoin dan mata wang digital bank pusat ( CBDC). Dalam laporan setebal 70 halaman itu, bank memberikan gambaran terperinci mengenai kemajuan terpilih dalam teknologi yang dianggap paling relevan dengan pembayaran serta menjelaskan aplikasi dan risiko yang berkaitan.

Laporan baru itu mengulangi dan meningkatkan panduan yang dikembangkan dalam laporan mengenai aspek Pembayaran penyertaan kewangan (PAFI) yang dikeluarkan oleh Bank Dunia dengan kerjasama Jawatankuasa Pembayaran dan Prasarana Pasaran (CPMI) pada tahun 2016. Pada dasarnya, laporan terbaru menunjukkan fintech- memfokuskan aspek utama, meletakkannya dalam konteks panduan umum PAFI, yang dirumuskan dengan cara yang neutral dan tidak merangkumi perkembangan seperti blockchain.

Di antara alat PAFI utama, Bank Dunia menyenaraikan teknologi lejar digital (DLT), stablecoin, CBDC dan sistem tokenisasi pembayaran, meletakkannya sesuai dengan fintech lain seperti analisis data raya dan pengkomputeran awan. Menggabungkan beberapa teknologi, produk dan model akses, Bank Dunia menyusun apa yang disebut “roda fintech PAFI” untuk mengenal pasti perkembangan fintech yang berpotensi relevan dengan aspek pembayaran inklusi kewangan.

Secara khusus, laporan tersebut mengatakan bahwa DLT “dapat memacu inovasi model perniagaan lebih jauh dalam pembayaran rentas sempadan,” mencatat bahwa teknologi tersebut berpotensi untuk melincirkan pembayaran tersebut dalam lingkungan yang diizinkan dan bersifat peribadi.

Rujukan:

https://www.bis.org/cpmi/publ/d191.htm

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.