Default – Above Header Ads

Bank Jerman: Bitcoin Akan Melonjak Ke $ 90,000 Pada Tahun 2020

Bank Jerman, BayernLB telah menerbitkan laporan mengenai Bitcoin (BTC) vs emas di mana ia meramalkan lonjakan besar untuk BTC pada tahun 2020. Bank tersebut yang berpangkalan di Munich, menerbitkan laporan penyelidikan terbaharunya yang menunjukkan bahawa peristiwa “halving“ Bitcoin tidak difokuskan oleh kebanyakkan pemain pasaran, yang menyebabkan harga Bitcoin kini hanya berlegar sekitar $ 8,300.

Bank Jerman itu menjelaskan bahawa emas mempunyai nisbah stok-ke-aliran (stock-to-flow) yang tinggi selama beribu tahun. Bitcoin, sebaliknya, kemungkinan besar akan memperoleh nisbah stok-ke-aliran yang sama seperti emas pada tahun yang akan datang, laporan itu meramalkan. Penganalisis Senior FX di Bayerische Landesbank dan pengarang laporan penyelidikan Manuel Andersch, identiti nisbah saham-ke-aliran aset sebagai cara untuk mengukur “kekerasan” aset tersebut. Andersch berkata: “Menurut sejarah, komoditi dengan nisbah stok-ke-aliran tertinggi pada masa itu telah digunakan sebagai wang kerana ini membolehkan pemindahan nilai terbaik.”

Nisbah stok-ke-aliran komoditi seperti emas adalah jumlah aset yang dipegang dalam rizab, dibahagikan dengan jumlah aset yang dikeluarkan setiap tahun. Penulis merumuskan laporan itu dengan melihat harga masa depan Bitcoin, dengan mengatakan bahawa nisbah stok-ke-aliran Bitcoin akan meningkat secara drastik pada bulan Mei 2020 disebabkan oleh “halving” Bitcoin, sambil menambah: “Jika nisbah stok-ke-aliran Mei 2020 untuk Bitcoin dimasukkan ke dalam model, harga sekitar USD 90,000 akan terhasil menurut pengiraannya.”

Rujukan: https://www.bayernlb.com/internet/media/ir/downloads_1/bayernlb_research/megatrend_publikationen/megatrend_bitcoins2f_20190930_EN.pdf

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads