Default – Above Header Ads

Bank Negara Mesir Bergabung Dengan R3, Konsortium Blockchain Global

Walaupun sikap keseluruhan Mesir terhadap mata wang kripto agak negatif, Bank Negara Mesir (NBE) milik negara telah menandakan kepentingan dalam teknologi blockchain yang menyokong mereka dengan menyertai inisiatif blockchain R3.

Walaupun sektor kewangan mungkin tidak mempercayai mata wang digital, ia menyaksikan trend yang semakin pesat dalam penggunaan blockchain. Kontrak pintar menawarkan faedah kepada infrastruktur yang sukar untuk diabaikan oleh organisasi. Pengerusi NBE, Hisham Okasha, menyifatkan bagaimana teknologi itu boleh memberi kesan kepada kelajuan dan kos perkhidmatan bagi industri perbankan, dan terus berkata: “Dengan menyertai inisiatif ini bersama dengan bank dan syarikat di seluruh dunia, kami akan dapat memantau dan terlibat secara langsung dalam perkembangan blockchain global.”

Perkongsian antara R3 dan NBE menandakan strategi transformasi digital negara Mesir, termasuk merangkumi penyelesaian kewangan baru yang canggih. Sebagai peserta R3, NBE boleh mencadangkan idea projek kepada konsortium R3 dan bekerjasama dengan ahli global lain. Ia juga akan mendapat keupayaan untuk melatih bakat IT di platform blok R3 R3 dan mengakses penyelidikan yang mantap.

Sumber:

https://www.ethnews.com/national-bank-of-egypt-joins-r3-global-blockchain-consortium