EXMO affiliate program

Bank of England Menguji Sistem Blockchain untuk Sistem Pembayaran Domestik

Bank of England memulakan Proof of Concept (PoC) untuk mengkaji potensi dalam fungsi RTGS dengan teknologi blockchain. Menyediakan sistem yang berdaya tahan, kuat dan inovatif untuk UK, PoC ini bertindak sebagai agen perubahan dalam industri fintech.

Penyelesaian Kasar Masa Nyata (RTGS) mengendalikan hampir satu perempat daripada KDNK tahunan untuk UK pada hari biasa dan mesti dapat terus memenuhi permintaan dari pengguna. Selepas melancarkan wawasan RTGS baru pada Mei lepas, PoC ini adalah sebahagian daripada pelan strategik bank untuk tahun 2020, yang akan melihat “teknologi yang tepat sebagai asasnya”. Juga termasuk dalam wawasan adalah API yang mesra pengguna dan juga peningkatan bilangan firma yang dapat mengakses RTGS secara langsung untuk aliran pembayaran.

Dengan teknologi lejar teragih yang semakin meningkat, Bank of England kini berusaha untuk menavigasi RTGS melalui kerjasama Clearmatics Technologies Ltd, Token, R3, dan Baton Systems. Wawasan yang lebih besar akan diberikan kepada bank, dengan pelbagai firma yang terlibat. Keempat-empat firma mempunyai akses kepada replika perkhidmatan penyelesaian pra-dibiayai untuk peruncit UK. Bukti penemuan konsep Bank of England dijangka akan diterbitkan pada akhir tahun ini, termasuk kemungkinan pengembangan fungsi dan langkah-langkah yang perlu untuk dilaksanakan.

Sumber:

https://www.ccn.com/bank-of-englands-renewed-rtgs-proof-of-concept-for-distributed-ledger-technology/