Default – Above Header Ads

Bank Of Korea Berusaha Untuk Menggunakan Blockchain Dalam Pasaran Bon

Bank pusat global semakin memperhatikan teknologi blockchain sebagai alat untuk membuat proses antara bank lebih cekap dan telus. Berikutan pengalaman cemerlang Bank Dunia dalam urus niaga bon blockchain, bank pusat Korea Selatan sedang mengusahakan bon berasaskan blockchainnya sendiri.

Menurut laporan oleh penerbitan tempatan Yonhap Infomax, Bank of Korea telah mencari pembekal perkhidmatan blockchain untuk membina sistem bon blockchain yang membolehkan pengedaran rekod bon di kalangan semua peserta.

Bank of Korea dilaporkan melancarkan projek Proof of Concept (PoC) pada akhir 2019 untuk memindahkan rekod urus niaga bon yang kini dikekalkan oleh Korea Securities Depository ke pangkalan rekod yang dikuasakan oleh blockchain yang boleh diakses oleh pelbagai nod. Projek bon blockchain akan melibatkan nod berasingan yang dikendalikan oleh pihak berkuasa pengawalseliaan Korea Selatan, Suruhanjaya Perdagangan Adil Korea, Bank Korea dan institusi kewangan lain.

Seorang pegawai tempatan dilaporkan mengesahkan bahawa pihak berkuasa kewangan Korea Selatan telah menguji potensi blockchain dari segi menerbitkan bon negara untuk merekodkan transaksi: “Kami menggunakan bon kerajaan untuk merekodkan sekuriti dan urus niaga tunai dalam sebuah lejar teragih dan menguji sama ada sebuah syarikat dapat melaksanakan sistem perdagangan secara serentak.”

Menurut Yonhap Infomax, penyelidikan rangkaian Bank of Korea mengenai pasaran bon sedang dijalankan dengan merujuk kepada urus niaga bon blockchain pertama yang dikendalikan oleh Bank Dunia dan Commonwealth Bank of Australia pada 2018.

Rujukan:

https://news.einfomax.co.kr/news/articleView.html?idxno=4071133

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.