Traders Fair Malaysia 2019

Bank Pusat China Bertindak Menghadkan Pemberian Kripto Percuma

Bank Rakyat China (PBoC), bank pusat negara, sedang dalam perancangan untuk mengetatkan airdrop– pengedaran bebas token kripto. Dalam laporan kestabilan kewangan untuk 2018, yang dikeluarkan pada hari Jumaat, PBoC mengatakan bahawa tawaran syiling permulaan (ICO) termasuk airdrop terus bertambah, meskipun usahanya dalam mengurangkan penjualan token. Sebagai contoh, ia berkata, sesetengah firma kripto sedang memindahkan projek mereka di luar negara dan menggunakan ejen untuk melabur bagi pihak pelabur dari China.

Projek-projek lain tidak mengeluarkan token di khalayak ramai untuk terus mengumpul dana, tetapi sebaliknya memberikan token percuma sambil menyimpan sebahagian daripada jumlah bekalan. Firma-firma ini kemudian cuba menggunakan spekulasi di pasaran sekunder untuk menaikkan harga token ini untuk mendapat keuntungan, kata bank itu.

Menurut statistik, bank itu berkata, terdapat 65 ICO yang telah dijalankan di China sehingga 18 Julai 2017, hanya lima ICO selesai sebelum 2017. Lebih lanjut, ia menambahkan, lebih daripada 105,000 orang mengambil bahagian dalam penjualan, menyediakan jumlah pembiayaan kira-kira 2.6 bilion yuan ($ 377.3 juta), menyumbang lebih daripada 20 peratus daripada jumlah yang dikumpul di peringkat global dalam tempoh yang sama. Bank pusat berkata bahawa ia perlu kekal berhati-hati dan menyelaraskan dengan agensi lain untuk memantau industri kripto untuk mendidik dan melindungi pelabur.

Sumber:

https://www.coindesk.com/pboc-looks-to-tackle-airdrop-tokens-market-in-new-clampdown/

Traders Fair Malaysia 2019