Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Bank Pusat China Mahu Mempercepatkan Penerapan Teknologi Blockchain

 

The People’s Bank of China, atau PBoC, Jawatankuasa Teknologi Kewangan mengadakan mesyuarat pertama tahun ini minggu ini. Dalam pertemuan itu, wakil gabenor bank pusat China, Fan Yifei, mendesak agar strategi penggunaan blockchain negara dipercepatkan.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Sina pada 13 Mei, wakil gabenor bank China bertemu dengan kedua-dua pegawai PBoC dan ketua syarikat kewangan gabungan mereka. Semasa perbincangan, Fan menekankan pentingnya industri blockchain dan fintech, secara terbuka berusaha untuk memastikan bahawa rancangan penerapan teknologi blockchain negara akan berjaya dilaksanakan dengan tarikh akhir yang ditetapkan pada tahun 2021.

Mesyuarat itu merangkumi gambaran keseluruhan kajian ilmiah yang menguji pengenalan dasar baru untuk mendorong rancangan pembangunan. Pegawai menyatakan bahawa perlu mempelajari sistem indeks pembangunan fintech, memantau dinamikanya dengan teliti, dan membuat penilaian komprehensif untuk membimbing institusi kewangan untuk mempercepat transformasi digital.

Salah satu kesimpulan dari pertemuan tersebut adalah: “Perlu untuk memperkuat aplikasi sains dan teknologi peraturan, menggunakan data raya, kecerdasan buatan, pengkomputeran awan, blockchain, dan teknologi lain secara aktif untuk memperkuat pembinaan kemampuan pengawasan digital.”

Rujukan:

https://finance.sina.com.cn/money/bank/2020-05-13/doc-iirczymk1403575.shtml 

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.