Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Bank Pusat China Mencadangkan Platform Pembiayaan Perdagangan Berasaskan Teknologi Blockchain

 

Beberapa entiti pemerintah di China baru-baru ini berkumpul untuk mengeluarkan dokumen rasmi, yang mencadangkan pengembangan platform pembiayaan perdagangan berasaskan blockchain. Penyumbang kepada dokumen itu termasuk People’s Bank of China, China Banking Regulatory Commission, China Securities Regulatory Commission, dan Foreign Exchange Bureau.

Dalam dokumen itu, keempat organisasi tersebut mengemukakan pendapat mereka mengenai cara terbaik untuk membiayai pembinaan Kawasan Teluk Besar Guangdong-Hong Kong-Macao, dengan penekanan pada perdagangan dan kewangan global.

Dalam usaha untuk mengembangkan dan menerapkan teknologi kewangan yang lebih baik di rantau ini, proposal tersebut menyatakan bahawa negara harus membangunkan platform layanan maklumat pembiayaan perdagangan dikuasakan teknologi blockchain “di bawah premis kepatuhan undang-undang dan kesediaan komersial.”

Platform tersebut, mereka menyatakan, akan membantu bank yang berpartisipasi dengan selamat berkongsi maklumat yang berkaitan dengan peniaga rentas sempadan melalui sumber yang boleh dipercayai. Infrastruktur terdesentralisasi blockchain menjadikan campur tangan pihak ketiga tidak perlu ketika berkongsi maklumat perdagangan antara ahli. Ini menjadikan asas yang sangat selamat untuk platform maklumat kewangan perdagangan.

Mereka selanjutnya mengusulkan penggunaan kecerdasan buatan dan data raya dalam pemasaran, pencegahan risiko, dan pengawasan kewangan.

Rujukan: 

http://www.pbc.gov.cn/goutongjiaoliu/113456/113469/4023428/index.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads