Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Bank Pusat Eropah Cadangkan Kadar Pulangaan ‘Tidak Menarik’ Untuk Mata Wang Digitalnya

Bank Pusat Eropah (ECB) tetap terbuka untuk ideanya berkenaan euro digital tetapi mahu menghentikan rakyat daripada memegang euro digital itu terlalu banyak. Itulah kesimpulan kertas kerja baru mengenai apa yang disebut sebagai mata wang digital bank pusat (CBDC) oleh Ulrich Bindseil, Ketua Pengarah Infrastruktur dan Pembayaran Pasar, pada 3 Januari.

Kertas ini memperkatakan prospek mengeluarkan CBDC untuk Kesatuan Eropah, dan juga menyentuh mengenai perbezaan antara mata wang fiat dan mata wang stabilcoin. Penerbitannya datang ketika China semakin dekat untuk menjadi negara pertama di dunia untuk mengeluarkan CBDC. ECB, seperti bank-bank utama yang lain, telah menanggung risiko dalam melakukan begitu juga, walaupun terdapat potensi kerugian jika tidak bersaing dengan Beijing.

Bagi Bindseil, terdapat kedua-dua faedah dan keburukan untuk mengeluarkan CBDC Eropah, dan ini harus ditangani sebelum EU melaksanakannya. Khususnya, Bindseil mencadangkan sistem kadar faedah dua tingkat, yang akan menawarkan kadar “tidak menarik” kepada pegangan melebihi tahap tertentu. Ini, katanya, akan mengurangkan peluang peniaga menjual matawang fiat untuk memperolehi CBDC semasa berlakunya krisis.

Hampir sama dengan pengeluaran modal deposit dari bank secara besar-besaran, penabung berpotensi berpindah dana daripada bidang kuasa ECB lebih mudah daripada yang mereka dapat melalui sistem perbankan di bawah keadaan sedemikian. “Alat yang diuji dengan baik dalam bentuk imbuhan bertingkat adalah satu cara untuk memastikan bahawa jumlah CBDC akan dikawal dengan baik,” katanya lagi.

Kesimpulannya, Bindseil tetap menghalang cadangan CBDC untuk ECB: “Adalah diakui bahawa menyelesaikan masalah risiko disintermediasi struktur bank dan kitaran tidak semestinya membawa kepada kesimpulan bahawa terdapat kes perniagaan universal yang mencukupi bagi CBDC. Kebaikan mengadaptasi CBDC bergantung kepada pilihan pengguna wang dan alternatif pembayaran yang sudah tersedia.”

Rujukan:

https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpwps/ecb.wp2351~c8c18bbd60.en.pdf?9bd63a4ddea2300dca05f2ccaa08c0e0

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.