Bank Pusat India akan Berhenti Berurusan dengan Akaun Kripto

Bank Rizab India (RBI) telah mengumumkan bahawa bank itu tidak akan lagi menyediakan perkhidmatan kepada mana-mana orang atau perniagaan yang berurusan dengan mata wang kripto, sambil menambah bahawa ia juga bercadang untuk menghasilkan mata wang kripto sendiri pada masa akan datang, menurut “Pernyataan Pembangunan dan Polisi Pengawalseliaan “yang dikeluarkan pada 5 April.

Kementerian Kewangan India telah mengkritik Bitcoin (BTC) dan mata wang kripto kerana “kekurangan nilai intrinsik” mereka pada bulan Januari tahun ini, dan bulan itu menyaksikan beberapa bank besar India menutup atau membatasi fungsi akaun pertukaran kripto. Pada awal bulan Februari, laporan palsu dalam media berkenaan larangan kripto di seluruh negara pada awal bulan Februari menyebabkan kejatuhan dalam pasaran kripto.

RBI menyatakan bahawa: “Memandangkan risiko yang berkaitan, telah diputuskan bahawa, dengan serta-merta, entiti yang dikawal oleh RBI tidak akan menangani atau menyediakan perkhidmatan kepada entiti individu atau perniagaan yang berurusan dengan atau menyelesaikan VC. Entiti yang dikawal selia yang sudah menyediakan perkhidmatan sedemikian hendaklah keluar dari hubungan ini dalam masa yang ditetapkan. ”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/indias-central-bank-to-stop-dealing-with-all-crypto-related-accounts-not-ban-on-crypto-commenters-say

Bitcoin Exchange CEX.IO