Bank Pusat Itali: Bank Pusat Tidak Bersedia Menerbitkan Mata Wang Digital

 

Bank-bank pusat tidak bersedia – sekurang-kurangnya dalam jangka pendek – untuk mengendalikan implikasi melancarkan mata wang digital sepenuhnya, kata timbalan gabenor Bank of Italy.  Fabio Panetta menyampaikan ucaptama untuk Persidangan Pusat SUERF dan BAFFI CAREFIN yang diadakan di Bocconi University.

Dalam ucapannya, beliau menjadi yang terbaru untuk membincangkan kemungkinan bank-bank pusat untuk mengeluarkan mata wang secara digital, termasuk mereka yang memasukkan unsur-unsur kriptografi seperti bitcoin atau beberapa konsep yang menyokong blockchain. Pada masa yang sama, Panetta memulakan ucapannya dengan menjauhkan perbualan dari mata wang kripto.

Beliau ada menekankan kos yang lebih rendah dalam menguruskan mata wang digital berbanding dengan mata wang yang diedarkan secara fizikal. Dalam jangka panjang, jawapannya tidak jelas tetapi Panetta mengesahkan faedah penyelidikan untuk mendedahkan jawapannya yang pasti dan, “ia akan terus wujud, sama ada satu hari nanti kita akan hidup di dunia dengan menggunakan wang tunai digital.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/bank-italy-official-central-banks-not-ready-issue-digital-currencies/