Default – Above Header Ads

Bank Pusat Lithuania Memulakan Dialog Berkenaan Kripto Antara Bank, Pengawalselia Dan Juga Pedagang

Bank of Lithuania dilaporkan mula mengkaji mata wang kripto, memulakan dialog antara bank perdagangan, pengawal selia kerajaan, dan peniaga kripto, laporan berita tempatan The Baltic Times melaporkan. Bank pusat telah menjemput wakil-wakil daripada Kementerian Kewangan, Perkhidmatan Penyiasatan Jenayah Kewangan (FNTT), sektor perbankan, dan Sektor Permulaan (ICO) sektor ke meja bulat kripto baru-baru ini, menurut Jekaterina Govina, penyelaras strategi fintech di Bank of Lithuania.

Govina mencatatkan bahawa tanpa mengira risiko yang berkaitan dengan mata wang kripto, “penafian buta, keengganan untuk memahami dan bekerja dengan dunia kripto tidak akan membawa kepada kemajuan,” meneruskan: “Perlu bank-bank bercakap dengan mereka yang telah menjalankan ICO atau mereka yang menukar mata wang kripto menjadi wang fiat. Dialog telah ditubuhkan dan semoga ia dapat menunjukkan arah kepada kemajuan masa hadapan.”

Bank pusat Lithuania mengeluarkan dokumen pada 10 Oktober tahun lepas yang memperincikan kedudukannya terhadap ICO dan mata wang kripto. Dalam dokumen ini mereka menyatakan bahawa peserta pasaran kewangan (FMP) harus memisahkan aktiviti perkhidmatan kewangan mereka daripada yang berkaitan dengan mata wang kripto.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/lithuanian-central-bank-initiates-dialogue-on-crypto-between-banks-regulators-traders

EXMO affiliate program