Bank Pusat Pakistan Menghalang Bank Dari Berurusan Dengan Kripto

Bank pusat Pakistan mengeluarkan kenyataan yang menghalang syarikat-syarikat kewangan di negara ini daripada bekerja dengan firma-firma mata wang kripto, menjadi institusi terbaharu seumpamanya untuk membanteras kegiatan itu.

Dalam satu kenyataan yang disiarkan ke laman webnya (dan diedarkan melalui media sosial), Bank Negara Pakistan (SBP) berkata: “… semua Bank / IKP / Pembiayaan Mikro Bank dan Pengendali Sistem Pembayaran (PSO) / Penyedia Perkhidmatan Pembayaran (PSP) dinasihatkan supaya tidak memproses, menggunakan, berdagang, memegang, memindahkan nilai, mempromosikan dan melabur dalam Mata Wang Maya / Token. Selain itu, bank / DFI / Bank Pembiayaan Mikro dan PSO / PSP tidak akan memberi kemudahan kepada pelanggan / pemegang akaun mereka untuk berurusniaga di Token VC / ICO. Sebarang transaksi dalam hal ini akan segera dilaporkan kepada Unit Pemantauan Kewangan (FMU) sebagai transaksi yang mencurigakan.

Bank pusat tidak menjawab permintaan untuk komen. Tetapi pada masa akhbar, pengumuman itu telah memberi kesan kepada adegan mata wang kripto tempatan. Urdubit, pertukaran mata wang kripto yang pertama kali dilancarkan pada 2014 dengan matlamat membina asas sokongan di rantau ini, berkata selepas pernyataan bahawa ia akan ditutup. Urdubit merupakan platform pertukaran bitcoin pertama untuk membuka pintu di negara ini.

Sumber:

https://www.coindesk.com/pakistan-bars-banks-crypto-ico-trading/