Bank Pusat Rusia Bermula untuk Mengharamkan Pengeluaran dan Peredaran Matawang Kripto

Selepas bertahun-tahun ketidakpastian tentang peraturan matawang kriptonya, Rusia semakin mengelirukan undang-undang kripto yang dicadangkan kerana bank pusat negara itu membuat satu lagi kenyataan mengenai isu itu. Menurut seorang eksekutif undang-undang di Bank of Russia, undang-undang kripto utamanya tetapi masih tidak dapat diputuskan kuasanya – rang undang-undang “On Digital Financial Assets” – akan mengharamkan penerbitan dan peredaran matawang kripto.

Alexey Guznov, ketua jabatan undang-undang di bank pusat Rusia, mendedahkan berita tersebut dalam temu bual dengan agensi berita tempatan Interfax pada 16 Mac. Walaupun bil asal “On Digital Financial Assets” menetapkan bahawa perdagangan matawang kripto akan dibenarkan di Rusia, yang dipinda dokumen itu nampaknya akan melarang hampir segala-galanya mengenai matawang kripto kecuali memegang, menurut ucapan terbaru Guznov.

Pegawai itu berkata bahawa undang-undang yang akan datang akan secara jelas melarang pengeluaran dan peredaran matawang kripto dan akan memperkenalkan penalti kerana melanggar undang-undang ini. Guznov berhujah: “Dari segi fungsi sistem kewangan dan sistem perlindungan pengguna, pengesahan penerbitan dan memudahkan peredaran kriptografi adalah risiko yang tidak wajar. Oleh itu, rang undang-undang itu melarang pelepasan dan organisasi peredaran matawang kripto, memperkenalkan liabiliti undang-undang kerana melanggar peraturan ini. “

Selain mendakwa bahawa rang undang-undang kripto akan mengharamkan institusi kewangan Rusia daripada mengeluarkan aset digital, Guznov memberikan sedikit kejelasan mengenai rang undang-undang yang akan datang. Apabila ditanya sama ada Bank of Russia mahu mengharamkan penduduk daripada menukar kripto ke mata wang fiat tempatan, ruble Rusia, atau mata wang asing, Guznov tidak memberikan jawapan.

Sebaliknya, pihak eksekutif mengulangi pendiriannya bahawa bank pusat menentang institusi yang mengeluarkan matawang kripto, dan menambah bahawa bank tidak dapat mengenakan had tertentu ke atas transaksi di Bitcoin (BTC): “Jika seseorang yang memiliki, misalnya, Bitcoin, menyelesaikan transaksi dalam bidang kuasa yang tidak melarangnya, kita tidak dapat mengawalnya. “

Rujukan:

https://www.interfax.ru/interview/699260

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.