Bank Pusat Taiwan dan Bank Pusat berlainan Pendapat tentang Matawang Kripto dan Teknologi Blockchain

Gabenor baru Bank Pusat Taiwan Tidak Pasti Dengan Keadaan Mata Wang Kripto Negeri

Gabenor baru bank pusat Taiwan telah menyatakan “ketidakpastian” terhadap fungsi mata wang kripto sebagai instrumen pembayaran. Dalam pertemuan dengan penggubal undang-undang minggu ini, gabenor pusat bank Taiwan yang baru, Yang Chin-lama ditanya mengenai pendirian dan pandangan semasa bank pusat bagi mata wang kripto pada masa apabila beberapa rakan perbankan pusat di seluruh dunia meneroka mata wang kripto berasaskan blockchain.

Menurut penerbitan Taiwan Apple Daily, bank pusat – setelah mengawasi laporan mata wang kripto bank pusat akhir tahun lalu, timbalan ketua bank pusat- mendakwa mata wang kripto tidak berfungsi sebagai pembayaran, berdasarkan sifat spekulatif mereka. Lebih terperinci, laporan itu menunjukkan bahawa bank pusat “mahu masuk ke arah [pembayaran]” tetapi mata wang kripto menjadi komoditi yang memperlihatkan turun naik harga disebabkan oleh spekulasi pasaran.

Mereka selanjutnya berhujah bahawa tiada bank pusat telah menerbitkan suatu mata wang kripto statutori, dengan beberapa usaha masih “dalam ujian”. Bank pusat Taiwan sedang mengawasi arus baru ini dan “melakukan percubaan” sendiri pada masa ini. Bank pusat menegaskan pihak berkuasa tidak meneroka penerbitan dolar Taiwan sebagai mata wang kripto berasaskan blokchain.

Sumber:

https://www.ccn.com/taiwans-new-central-bank-chief-uncertain-state-cryptocurrency/

Wang 20/20: Bank Pusat Singapura Mengesahkan Perancangan Sistem Pembayaran Antarabangsa Berasaskan Teknologi Blockchain

Bank pusat Singapura mengesahkan komitmennya untuk menggunakan blockchain untuk pembayaran antarabangsa dalam ucapan rasmi 15 Mac. Bercakap semasa persidangan Money20 / 20 Asia yang berakhir pada tarikh yang sama, pengarah urusan Monetary Authority of Singapore (MAS), Ravi Menon memberitahu penonton bahawa rancangan blockchain negara itu, yang digelar ‘Project Ubin,’ akan “menyelesaikan cabaran” meningkatkan kecekapan dalam arena.

“Salah satu daripada kes-kes penggunaan yang paling kuat bagi mata wang kripto adalah untuk memudahkan pembayaran rentas sempadan dalam mata wang tradisional,” katanya. Kedua-dua kerajaan Singapura dan MAS telah lama bekerjasama menaikkan potensi teknologi blockchain sambil mewujudkan persekitaran yang sama untuk perniagaan mata wang kripto.

Pada bulan Februari, ketua pegawai fintech MAS memberitahu akhbar arus perdana dia menganggap aspek pembangunan Projek Ubin – sebagai contoh “teknologi blockchain yang luar biasa” – mempunyai dua tahun lagi sebelum “kesan sebenar” dapat dilihat. Menon mengesahkan dalam ucapannya bahawa MAS telah bekerjasama dengan Bank of Canada “untuk menguji dan membangunkan penyelesaian rentas sempadan menggunakan mata wang kripto yang dikeluarkan oleh dua bank pusat tersebut.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/circle-co-founder-says-recently-acquired-poloniex-exchange-will-expand-in-asia