Default – Above Header Ads

Bank Pusat Thailand Mengkaji Teknologi Blockchain Dan Mata Wang Digital Bank Pusat  

Gabenor Bank of Thailand (BoT), Veerathai Santiprabhob, mengumumkan bank itu telah meneliti faedah teknologi blockchain dan sedang mempertimbangkan untuk mengeluarkan mata wang digital bank pusat (CBDC). Semasa ucapan utamanya di Forum Pelaburan Nomura Asia 2018 di Singapura, Santiprabhob bercakap mengenai “Project Inthanon,” yang mana BoT bersama-sama membangun dengan bank lain yang tidak ditentukan. Projek ini bertujuan untuk mewujudkan CBDC dengan harapan dapat meningkatkan penyelesaian pembayaran antara bank.

Santiprabhob menambah: “Matlamat kami adalah untuk tidak menggunakan CBDC dengan serta-merta, tetapi untuk meneroka potensi dan implikasinya untuk operasi pejabat. Usaha-usaha ini harus membuka jalan bagi transaksi dan pengesahan yang lebih pantas dan murah, kerana proses pengantaraan kurang diperlukan berbanding dengan sistem semasa. ”

Santiprabhob juga membincangkan Inisiatif Komuniti Blockchain Thailand, sebuah projek perintis yang mempunyai BoT bergabung dengan 14 bank Thailand lain dan tujuh syarikat terkemuka dan entiti milik negara untuk meneliti potensi untuk jaminan jaminan berasaskan blockchain. Santiprabhob berharap penyelidikan ini akan membawa kepada peningkatan kecekapan dan pengesahan di bidang pembiayaan rantaian bekalan.

Sumber:

https://www.ethnews.com/thailands-central-bank-researching-blockchain-technology-and-central-bank-digital-currency