Default – Below Header Ads

Bank Rakyat China: Pembangunan Digital Yuan ‘Berjalan Lancar’

Bank pusat China, Bank Rakyat China (PBoC), melaporkan bahawa pembangunan digital yuan, mata wang digital yang disokong kerajaan China “berjalan lancar”. Bank itu mengeluarkan kenyataannya dalam satu sidang kerja yang diadakan di Beijing dari Januari 2-3, menurut kenyataan berita rasmi yang disiarkan semalam, Jan. 5. Seperti yang dilaporkan, China telah menumpukan lima tahun dalam penyelidikan dan pembangunan untuk membina mata wang digital bank (CBDC), dan terus menjalankan projek perintis dunia sebenar pertama pada bulan Disember 2019.

Sebagai bentuk wang yang sah dalam undang-undang digital – dan tidak seperti matawang kripto yang bersifat peribadi, CBDC akan dikawal oleh PBoC dan 100% disokong oleh institusi komersil rizab yang membayar kepada institusi tersebut. Seperti yang dinyatakan, PBoC membuat kenyataan ringkas tentang kemajuannya dengan yuan digital sebagai sebahagian daripada persidangan yang dikhaskan untuk “mengkaji dan melaksanakan semangat” Sidang Pleno Keempat Jawatankuasa Pusat ke-19 Parti Komunis China, yang diadakan pada bulan Oktober 2019, dan Persidangan Kerja Ekonomi Tahunan Disember.

Rundingan 2020 bank di bawah pimpinan Jawatankuasa Pusat Parti dan Majlis Negeri akan termasuk membuat “pelarasan” terhadap dasar monetari, menangani risiko kewangan, dan melaksanakan liberalisasi ekonomi negara yang berterusan.

Rujukan:

http://www.pbc.gov.cn/goutongjiaoliu/113456/113469/3955023/index.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads