Default – Above Header Ads

Bank Runcit di Poland Melancarkan BIK, Alat Data Pelanggan Berasaskan Teknologi Blockchain 

 

Aplikasi blockchain yang bervariasi menjadi lebih berguna untuk institusi perbankan global setiap hari. Semalam, bank runcit Poland melancarkan platform data pelanggan berasaskan blockchain yang dikembangkan oleh Biro Kredit Poland, juga dikenali sebagai Biuro Informacji Kredytowej, atau BIK. BIK, biro kredit terbesar di Eropah Tengah dan Timur, telah membolehkan bank-bank di Poland untuk menghantar pemberitahuan mengenai perubahan komisen dan yuran pada blockchain melalui produk pengurusan dokumen barunya.

Dibangunkan dengan kerjasama syarikat fintech Poland-Britain, Billon, Platform BIK Blockchain telah dikembangkan sejak projek ini pertama kali diumumkan pada bulan Mei 2018. Syarikat-syarikat itu mendedahkan berita pelancaran platform tersebut dalam pengumuman berasingan pada 16 April.

Menurut pernyataan oleh Billon, tujuan utama projek BIK Blockchain Platform adalah untuk menghilangkan pemberitahuan pelanggan berdasarkan kertas dengan mendigitalkan data dan merekodkannya pada blockchain untuk meningkatkan keselamatan. Menurut firma itu, sistem yang dikembangkan bersama sepenuhnya mematuhi peraturan berkaitan rekod kewangan Kesatuan Eropah, termasuk MiFID II dan GDPR Kesatuan Eropah.

Dengan melancarkan platform tersebut, Biro Kredit Poland dan Billon bermaksud memberikan alternatif yang lebih selamat untuk alat pengurusan dokumentasi tradisional seperti e-mel dan komunikasi perbankan dalaman, serta penghantaran kertas, menurut kenyataan Billon.

Menurut BIK, teknologi blockchain yang digunakan dalam platform memastikan peningkatan tahap keselamatan. Dokumen diedarkan di sebilangan nod rangkaian, dengan setiap dokumen mempunyai alamat uniknya sendiri. “Ciri-ciri ini menjamin ketahanan yang tinggi terhadap potensi kegagalan, dan juga mengurangkan kemungkinan penggubahan dokumen yang tidak diingini,” jelas BIK.

Rujukan: 

https://media.bik.pl/informacje-prasowe/498853/platforma-blockchain-bik-trwaly-nosnik-zaczyna-skutecznie-zastepowac-dotychczasowa-komunikacje-z-klientami

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.