Default – Above Header Ads

Bank Santander akan menggunakan Ripple untuk Pembayaran Antarabangsa

Kumpulan perbankan Santander mengumumkan akan bekerjasama dengan Ripple untuk aplikasi pemindahan wang antarabangsa menggunakan platform Ripple Blockchain xCurrent dan RippleNet.

Semasa bercakap mengenai aplikasi yang akan datang ini di persidangan Antarabangsa Fintech di London semalam, Nathan Bostock, Ketua Pegawai Eksekutif UK Santander berkata: “Musim bunga ini, kami akan menjadi bank runcit besar pertama untuk melaksanakan pembayaran rentas sempadan berskala besar menggunakan teknologi blockchain.”Pada akhir Januari tahun ini, Ana Botin, Ketua Pegawai Eksekutif Santander, telah menyebut pelancaran aplikasi dalam laporan pendapatan 2017 syarikat, dengan menyatakan bahawa ia akan melakukannya di Sepanyol, Brazil, United Kingdom, dan Poland.

Santander telah melabur di Ripple pada tahun 2015 dan 2016. Kedua-dua syarikat itu menguji aplikasi pembayaran antarabangsa dengan ujian percubaan pada 2016 yang menunjukkan bahawa teknologi Ripple menyelesaikan pemindahan dalam masa kurang dari satu hari. Aplikasi pembayaran  itu juga akan dapat menunjukkan anggaran kos pemindahan wang.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/santander-well-launch-intl-payment-app-with-ripple-this-spring-if-no-one-beats-us-to-it