Bank Taiwan Melaksanakan Sistem Pembayaran Berasaskan Ethereum

Bank Fubon Commercial Taipei, sebuah bank komersial swasta Taiwan, dilaporkan melancarkan sistem pembayaran dikuasaskan oleh blokchain untuk penggunaan runcit, yang pertama di negara ini. Bank itu sedang menjalankan sistem pembayaran blockchain di pertubuhan perdaganngan dan restoran berhampiran Universiti Nasional Chengchi, universiti penyelidikan kebangsaan yang berpusat di ibu negara.

Bank itu pertama kali menandatangani perkongsian dengan universiti tersebut pada bulan Mac 2017. Semasa percubaan di kampus universiti itu sendiri, platform pembayaran blockchain membantu jumlah urus niaga di kalangan pedagang yang mengambil bahagian yang menjual makanan waktu makan siang kepada pelajar, telah tumbuh sebanyak empat kali ganda. Menurut laporan tempatan, platform pembayaran itu berjalan di blockchain Ethereum dengan menggunakan algoritma Istanbul Byzantine Fault Tolerance, yang memungkinkannya untuk penskalaan dan secara drastik mengurangkan waktu transaksi dan kos yuran transaksi.

Bank itu menyatakan bahawa penyelesaian transaksi mengambil masa kurang dari satu saat di rangkaian, yang menggariskan manfaat penggunaan sistem berkuasa blokchain. Selanjutnya, peniaga juga dapat mengesahkan rekod transaksi dalam masa nyata dengan setiap transaksi disulitkan dan direkodkan dalam lejar teragih yang tidak berubah, meningkatkan kecekapan keseluruhan sistem pembayaran tersebut.

Sumber:

https://www.ccn.com/taiwan-bank-deploys-ethereum-based-blockchain-payments-system/

Bitcoin Exchange CEX.IO