Barclays Bercakap kepada Pelanggan Mengenai Pembukaan Meja Dagangan Kripto

Barclays, bank kedua terbesar di U.K berdasarkan aset, menimbangkan pelancaran meja perdagangan mata wang kripto. Seseorang yang mempunyai pengetahuan tentang proses tersebut memberitahu pada hari Isnin bahawa bank itu sedang menilai bagaimana pelanggan yang berminat dengan bank itu untuk membuka meja perdagangan kripto. Bloomberg adalah yang pertama melaporkan bahawa Barclays bercakap kepada pelanggan mengenai perkhidmatan mata wang kripto tersebut.

Setakat ini, bank tidak mempunyai rancangan konkrit untuk memulakan perdagangan mata wang kripto, sambil menambah bahawa majoriti – jika tidak semua – bank utama mungkin meneroka pilihan itu. Pelapor berita ini juga menambah bahawa Barclays sedang menimbangkan sama ada untuk memperluaskan penawaran perdagangan kepada seluruh pelanggannya, termasuk institusi dan dana lindung nilai.

Apabila mendapat komen, jurucakap Barclays Andrew Smith memberitahu:”Barclays tidak mempunyai rancangan pada masa ini untuk membina meja perdagangan mata wang kripto. Kami sentiasa mengawasi perkembangan dalam ruang mata wang digital dan akan terus mengadakan dialog dengan klien kami tentang keperluan dan niat mereka dalam pasaran ini.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/barclays-talking-clients-opening-crypto-trading-desk/