Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Belgium Menyumbang Kepada Projek Blockchain Program Makanan Dunia

Kerajaan Belgium membuat sumbangan sebanyak € 2 juta untuk mempromosikan projek Blockchain oleh Program Makanan Dunia (WFP), WFP mengumumkan pada 19 April. Sumbangan itu dilaporkan akan membolehkan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menggunakan teknologi Blockchain untuk menentang krisis bekalan makanan di kawasan miskin.

Projek “Building Blocks” dijalankan dengan agensi lain di PBB dan telah dilaksanakan untuk menjadikan pemindahan wang WFP kepada pelarian lebih efisien dan telus. Lebih 100,000 pelarian Syria di kem di Jordan mendapat manfaat daripada projek itu, menggunakan sumbangan yang disediakan oleh penderma untuk mendapatkan makanan dan sumber penting lain. Projek ini telah dibentangkan di Simposium Inovasi untuk Tindakan Kemanusiaan di New York.

Mengulas mengenai sumbangan Belgium terhadap inisiatif itu, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kerjasama Pembangunan Belgium, Alexander De Croo berkata: “Inovasi ini menyelamatkan nyawa. Pada tahun ini, lebih daripada 128 juta orang di seluruh dunia memerlukan bantuan dan perlindungan kemanusiaan. Ini adalah tiga kali ganda tiga tahun yang lalu. Hanya dengan mencari cara yang lebih baik untuk menyampaikan bantuan dengan lebih cekap, kita akan menutup jurang antara keperluan dan penyampaian bantuan di lapangan. Belgium mengagumi usaha WFP untuk menghasilkan penyelesaian inovatif untuk menyelamatkan lebih banyak nyawa dan membantu lebih ramai orang yang memerlukan. ”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/belgium-contributes-to-world-food-programme-blockchain-project