Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Dunia Matawang Kripto 15 Februari 2018

Harga Bitcoin Melonjak Kepada $ 9,300

Sepanjang minggu lalu, harga Bitcoin telah bertapak di $ 8,000, seolah-olah mengakhiri kejatuhan harga pasaran yang telah melihat BTC dan kriptografi mata wang lain yang lain tenggelam ke paras terendah sejak November. Walau bagaimanapun, Bitcoin menemui rintangan yang kuat pada $ 9,000. Awal pagi ini, harga Bitcoin menembusi $ 9,000 dan terus meningkat, kini mencecah $ 9,362 di livecoinwatch pada waktu penulisan, yang menjadikan jumlah pasaran sebanyak $158 billion.

Sementara itu, pemicu untuk lonjakan Bitcoin, kurang jelas, tetapi mungkin tanda bahawa beruang sekali lagi bersiap untuk hibernasi. Minggu lalu, pengasas Pantera Capital Dan Morehead meramalkan bahawa pasaran beruang – yang mana dia tepat meramalkan pada pertengahan Disember – sedang bersiap untuk mengubah arah. Morehead berkata bahawa kitaran beruang Bitcoin sebelumnya mempunyai tempoh purata 71 hari. Pada masa ini, pasaran adalah 58 hari di dalam fasa pembetulan sekarang, dan bekas peniaga Goldman Sachs itu mengatakan bahawa tidak ada sebab untuk menjangkakan bahawa ini akan berbeza secara dasarnya.

“Ia seolah-olah seperti beberapa minggu lagi dan segala-galanya akan menjadi normal dan [Bitcoin] boleh mula berkembang kembali lagi,” katanya menyimpulkan, sambil menambah bahawa dia menjangkakan lebih ramai pelabur institusi mula memasuki pasaran semasa gelombang kenaikan harga berikutnya.

Sumber:

Bitcoin Price Spikes to $9,300 as Bulls Notch Another Victory

EXMO affiliate program

Bursa Sekuriti Kanada Mengisytihar Rancangan Untuk Platform Pengumpulan Dana Berasaskan Ethereum

Dalam siaran akhbar 13 Februari, Bursa Sekuriti Kanada (CSE), sebuah bursa saham yang terletak di Toronto, mendedahkan rancangan untuk memperkenalkan “platform penyelesaian sekuriti” berasaskan Ethereum yang mana syarikat-syarikat yang diluluskan boleh menjalankan “tawaran token sekuriti”, atau “STOs.”

Menurut bursa, STO ini berbeza daripada ICO dalam “penerbit yang ingin menaikkan modal dengan STO mesti memenuhi keperluan pengawal selia wilayah serta CSE,” dan akan menghadapi pengawasan yang berterusan oleh bursa dan pengawal selia.

Token di rumah penjelasan digital akan disokong oleh kedua-dua ekuiti dan sekuriti hutang, dan perdagangan pada platform dijangka akan dibersihkan dan diselesaikan dengan segera, berbeza dengan dua hari perniagaan yang saat ini diperlukan untuk menyelesaikan rekanan tradisional mereka.

Projek CSE mempersembahkan bahawa sistem itu akan menawarkan sejumlah manfaat lain termasuk “penjimatan kos dan pengurangan kesilapan yang berkaitan dengan memproses tindakan korporat,” seperti pembahagian, dan “penjimatan yang dicapai dengan menghapuskan keperluan untuk peniaga pelaburan untuk mencatat awal dan tanda- ke pasaran dengan pusat penjelasan sementara penyelesaian perdagangan. ”

Sumber:
https://www.ethnews.com/canadian-securities-exchange-reveals-plans-for-ethereum-based-fundraising-platform

Bank Pusat Arab Saudi Akan Menguji Sistem Pembayaran Berasaskan Ripple

Diumumkan hari ini, projek perintis dengan Pihak Berkuasa Kewangan Arab Saudi menandakan bank pusat kedua yang bekerjasama, yang datang selepas Bank of England, bank pusat U.K, mula bekerja dengan Ripple tahun lepas. Pengumuman ini muncul awal minggu ini berikutan komen daripada Ketua Pegawai Eksekutif Brad Garlinghouse di Persidangan Blockchain Connect di San Francisco.

“Projek perintis ini adalah yang pertama dari jenisnya yang akan dilancarkan oleh bank pusat. Bank-bank yang berpangkalan di [Kerajaan Arab Saudi] akan menggunakan xCurrent untuk menyelesaikan pembayaran segera yang dihantar masuk dan keluar negara, dengan ketelusan yang lebih tinggi dan kos yang lebih rendah, “kata Ripple.

Bahawa bank-bank di Arab Saudi akan melihat kepada projek perintis xCurrent mungkin tidak mengejutkan memandangkan minat baru dalam produk Ripple oleh institusi kewangan lain yang ketara. Awal bulan ini, Santander dalam proses mengeluarkan aplikasi pembayaran mudah alih yang menggunakan teknologi terkini (yang tidak bergantung kepada token XRP Ripple), dengan Sepanyol, Brazil, UK dan Poland berkhidmat sebagai pasaran permulaan untuk projek itu.

Sumber:
https://www.coindesk.com/saudi-central-bank-test-ripple-payments-tech/

Korea Selatan Pertimbangkan Sistem Perlesenan Bursa Pertukaran Kripto Seperti BitLicense NY

Korea Selatan sedang mempertimbangkan untuk mengguna pakai sistem pertukaran kripto berdasarkan sistem BitLicense New York,seperti yang dilaporkan berita tempatan, BusinessKorea. Seorang pegawai kerajaan bercakap kepada mereka mengenai pilihan sebagai sebahagian daripada tugas mata wang kripto: “Kami menganggap secara positif penggunaan sistem kelulusan pertukaran sebagai peraturan tambahan mengenai mata wang kripto. Kami kemungkinan besar menjadikan New York sebagai tanda aras yang memberikan kebenaran terpilih terhadap bursa kripto. ”

BitLicense adalah lesen untuk mengendalikan pertukaran mata wang maya yang diberikan oleh Jabatan Perkhidmatan Kewangan Negeri New York, yang mula beroperasi pada bulan Ogos 2015. Jepun mempunyai program lesen pertukaran yang serupa, di mana Agensi Perkhidmatan Kewangannya (FSA) meluluskan lesen untuk pertukaran crypt telah memenuhi satu set keperluan yang ketat pada segala-galanya dari akaun pelanggan ke sistem komputer.

Penerbitan itu melaporkan bahawa kerajaan Korea Selatan melihat harga pasaran kripto yang lebih stabil, berbanding dengan perubahan yang tinggi dan rendah pada bulan Disember dan Januari, sebagai kesan spekulasi. Permohonan petugas itu menegaskan, yang menyeru peraturan yang lebih rendah mengenai mata wang kripto di negara ini, menerima lebih daripada 200,000 tandatangan dari rakyat Korea Selatan pada Januari 2018, menuntut tindak balas pemerintah. Korea Selatan telah melancarkan berita kritikan baru-baru ini, memandangkan khabar angin yang tidak disengajakan mengenai larangan kripto di negara ini menyebabkan pasaran jatuh mendadak awal tahun ini.

Sumber:
https://cointelegraph.com/news/south-korea-considers-adopting-crypto-exchange-licensing-system-like-nys-bitlicense

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads