Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 1 Februari 2018

Harga Bitcoin Bertahan Di Atas $ 10,000 Tetapi Pasaran Mata Wang Kripo Masih Kekal Lemah

Keseluruhannya, pasaran pasaran mata wang kripto susut $ 37 bilion dan kini bernilai $ 514 bilion berikutan penurunan tujuh peratus hari ini. Walau apa pun, harga Bitcoin pulih di atas $ 10,000 dan kini berdagang pada $ 10,341 di Bitfinex, yang penurunan sebanyak 6 peratus dalam masa 24 jam. Bitcoin kini mempunyai jumlah pasaran $ 174.3 bilion.

Ethereum sedikit lebih baik berbanding Bitcoin untuk hari ini, dan ia adalah ketara bahawa harga Ethereum diniagakan di atas paras $ 1,000. Walau bagaimanapun, mata wang kripto terbesar kedua masih menurun lima peratus kepada $ 1,114, yang diterjemahkan ke dalam jumlah pasaran $ 108.5 bilion.

Token XRP Ripple mengalami penurunan tujuh peratus, manakala harga Bitcoin Cash turun sebanyak lapan peratus. Kedua-dua pergerakan sehari itu menarik, bagaimanapun, berbanding dengan Cardano, yang menjunam sebanyak 13 peratus kepada $ 0.49.

EOS dan NEO masing-masing menurun sembilan peratus, sementara Stellar jatuh sebanyak lima peratus untuk mengatasi rakan sebaya mereka. Litecoin jatuh ke tangga sembilan dalam jumlah pasaran selepas penurunan enam peratus, sementara penurunan 12 peratus NEM kepada $ 0.79 meletakkanya di tangga ke 10.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-holds-10000-markets-remain-firmly-red/

Bitcoin Exchange CEX.IO

 

Blockchains LLC Memperolehi Lebih 60,000 Ekar Tanah Di Nevada Untuk Menampilkan Aplikasi Blockchain

Pada 29 Januari, 2018, Jeffrey Berns, Ketua Pegawai Eksekutif Blockchains, LLC, mengesahkan bahawa syarikatnya memperolehi lebih 60,000 ekar tanah di Pusat Perindustrian Tahoe-Reno (TRI) yang bernilai hampir $175 juta. Syarikat itu “membangunkan cara menawarkan perkhidmatan kewangan tradisional dalam zaman baru aset digital ini.”

Ditanya apa projek syarikat itu sedang berjalan, David Berns enggan memberikan spesifikasi lanjut. “Saya boleh kata mereka berasaskan Ethereum,” katanya. “Apabila selesai, kampus korporat kami akan terdiri daripada lebih 300,000 kaki persegi di Pusat TRI dan kami menjangkakan dapat menggaji lebih 1,000 individu menjelang 2021,” katanya.

Selepas satu kenyataan bahawa syarikat itu akan berada dalam “mod senyap” sehingga hujung tahun 2018, teori-teori berkembang secara dalam talian, membuat spekulasi mengenai rancangan syarikat itu. Walau bagaimanapun, Jeffrey Berns ‘Twitter telah menghilangkan teori perlombongan Ethereum dengan menyatakan bahawa Ethereum akan segera beralih ke algoritma konsensus Proof-of-Stake:

Sumber:

https://www.ethnews.com/blockchains-llc-acquiring-over-60000-acres-in-nevada-to-showcase-blockchain-applications-yes-ethereum-no-mining

Applikasi Line Pay Akan Melancarkan Perkhidmatan Mata Wang Kripto

Pembekal aplikasi mesej popular di Jepun, Line Corporation, telah mengumumkan pelancaran sebuah syarikat baru yang akan menyediakan perkhidmatan mata wang kripto. Syarikat baru, yang digelar Line Financial Corporation, akan menyediakan platform untuk berurus niaga dan menukar mata wang kripto, insurans dan pinjaman, sebuah syarikat pelepasan syarikat. Dalam langkah yang bertujuan untuk membina kedudukannya dalam bidang perniagaan kewangan, syarikat baru itu juga akan memupuk penyelidikan dan pembangunan teknologi seperti blockchain, tambahnya.

Perkhidmatan mata wang kripto akan disediakan melalui aplikasi Line Pay – aplikasi pembayaran mudah alih dan pemindahan syarikat tersebut. Tahun lalu, Line Pay menyaksikan peningkatan jumlah urus niaga tahunan kepada hampir 450 bilion yen Jepun ($ 4.1 bilion), dan pengguna berdaftar melanda 40 juta, tuntutan pembebasan.

Entiti baru sedang menunggu pelesenan oleh pihak berkuasa Jepun, kata Line Corp. Mengikut laporan:”Proses permohonan pendaftaran sebagai penukar mata wang kripto telah dimulakan dengan Agensi Perkhidmatan Kewangan [FSA], dan kini sedang ditinjau.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/japanese-app-provider-line-corp-to-launch-cryptocurrency-services/  

 

Bitfury Melancarkan Perisian Baru Untuk Menentang Jenayah Bitcoin

Kumpulan teknologi blockchain, Bitfury yang diasaskan pada tahun 2011 sebagai syarikat perlombongan Bitcoin, telah melancarkan satu perisian bernama Crystal yang direka untuk membantu memerangi jenayah yang melibatkan Bitcoin, menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan Selasa, 30 Januari.

Crystal akan membolehkan pengguna mengesan dan memeriksa aktiviti jenayah yang berlaku di blockchain Bitcoin dan mengelakkan interaksi dengan Bitcoin yang berkaitan dengan transaksi haram. Versi demo percuma Crystal tersedia untuk individu mulai 30 Jan, manakala versi penuh untuk pelanggan korporat akan bermula penghantarannya pada bulan Mac 2018.

Menurut Bitfury, ia mengambil masa kira-kira dua tahun untuk membangunkan Crystal. Syarikat itu menetapkan pada tahun 2015 dengan idea untuk menyediakan alat yang akan membantu institusi kewangan dan kerajaan melawan aktiviti jenayah yang dilakukan dengan Bitcoin.

“Industri ini memerlukan beberapa alat yang sangat mesra pengguna supaya anda boleh menjejaki urus niaga Bitcoin dan melihat jika alamat Bitcoin ini bahawa anda mendapat wang dari sumber yang betul atau tidak,” kata Valery Vavilov, CEO Bitfury. Alat kunci Crystal adalah penyelesaian “pemarkahan risiko terperinci” yang mampu mengesan urus niaga “mencurigakan” ke alamat terakhir atau titik pengeluaran. Ia juga boleh mengira skor risiko mana-mana alamat, yang dianggarkan berdasarkan sejauh mana alamat tersebut dikaitkan dengan kegiatan yang tidak sah.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bitfury-launches-new-software-to-fight-bitcoin-crime