Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 1 Mac 2018

Porsche Mulakan Menguji Integrasi Blockchain Dengan Kenderaannya

Menurut kenyataan akhbar Porsche, syarikat kereta tersebut membuat usaha utama ke arah mengintegrasikan teknologi blockchain ke dalam kereta.Dalam perkongsian dengan XAIN, syarikat permulaan teknologi yang terletak di Berlin, Porsche dilaporkan bekerja untuk membangunkan aplikasi blockchain dengan kereta. Perkara seperti mengunci dan membuka kunci kenderaan, tempat meletak kereta, atau penggunaan perusahaan seperti meminjamkan kereta syarikat kepada pekerja semuanya menjadi lebih mudah dengan teknologi blockchain.

Perkara terpenting adalah hakikat bahawa blockchain pada dasarnya adalah rekod awam. Kerana semua transaksi (dalam kes ini, tindakan yang melibatkan kenderaan) direkodkan dalam lejar yang tidak berubah, mengumpulkan data mengenai tingkah laku pemandu dan prestasi kenderaan akan lebih mudah dijejaki.

Walaupun langkah ini oleh Porsche nampaknya tulen dan bukan untuk memujuk para pelabur, ia pasti akan memberi kesan menarik kepada mereka. Porsche belum lagi mengumumkan mata wang kripto mereka sendiri, ataupun menuju kearah tersebut namun godaan untuk mendapatkan “mania kripto” mungkin terlalu besar untuk pembuat kereta Jerman tersebut meraih keuntungan.

Sumber:

https://www.ccn.com/porsche-begins-testing-blockchain-integration-vehicles/

 

Square Melihat Bitcoin Sebagai ‘Teknologi Transformasi,’ Bakal Melancarkan Bursa Pertukaran Mata Wang Kripto

Firma pembayaran digital Square memandang Bitcoin sebagai “teknologi transformasi,” dan penganalisis meramalkan bahawa syarikat itu dapat suatu hari nanti melancarkan bursa pertukaran kripto. Syarikat itu membuat gelombang tahun lalu apabila ia mengumumkan bahawa ia melancarkan program perintis perdagangan Bitcoin melalui applikasi Cash, platform transaksi peer-to-peer firma itu. Sebulan yang lalu, Square melancarkan ciri ini kepada hampir semua penggunanya di AS, menyediakan mereka dengan salah satu pengalaman pembelian Bitcoin yang paling lancar yang kini tersedia.

Para eksekutif Square membincangkan ciri ini selepas melepaskan laporan pendapatan suku pertama Selasa, menyatakan bahawa walaupun bursa perdagangan Bitcoin “masih belum berhasil,” pandangan firma itu bahawa mata wang kripto sebagai “suatu transformasi” dan berhasrat untuk membina lebih banyak produk dan perkhidmatan yang menggunakannya.

Sementara itu, penganalisis Guggenheim Jeff Cantwell meramalkan bahawa kepada para pelanggan bahawa Square akhirnya boleh mengubah applikasi Cash ke dalam “pertukaran seperti Coinbase,” menurut laporan daripada wartawan Bloomberg Lily Katz. Jika Square melancarkan pertukaran mata wang kripto berskala penuh, ia akan segera bersaing dengan Coinbase, yang kini menjadi kuasa dominan dalam pasaran pembrokeran mata wang kripto AS.

Sumber:

https://www.ccn.com/square-sees-bitcoin-transformational-technology-launch-cryptocurrency-exchange/

Jpmorgan Mengatakan Ia Perlu ‘Menyesuaikan Diri’ Untuk Menghadapi Gelombang Kripto

Dalam pemfailan 10-K tahunannya dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Pertukaran A.S., bank itu mencatatkan potensi risiko dalam pemprosesan pembayaran di bawah seksyen “faktor risiko “nya, mengatakan institusi itu mungkin terganggu oleh teknologi blockchain yang masih baru.

Bank itu menulis:”Tambahan pula, kedua-dua institusi kewangan dan pesaing bukan perbankan mereka menghadapi risiko bahawa pemprosesan pembayaran dan perkhidmatan lain mungkin terganggu oleh teknologi, seperti mata wang kripto, yang tidak memerlukan pengantaraan. Teknologi baru diperlukan dan memerlukan JPMorgan Chase untuk membelanjakan lebih banyak untuk mengubahsuai atau menyesuaikan produknya untuk menarik dan mengekalkan pelanggan dan pelanggan atau memadankan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh pesaingnya, termasuk syarikat teknologi. ”

Kenyataan itu menyuarakan apa yang dibuat dalam pemfailan tahunan Bank of America (BoA) dan Goldman Sachs. Kedua-dua gergasi kewangan juga memasukkan mata wang kripto dalam seksyen faktor risiko mereka, walaupun atas pelbagai sebab. Seperti JPMorgan Chase, BoA menyatakan bahawa pelanggan boleh memilih untuk menggunakan mata wang kripto dan bukannya perkhidmatan perbankan tradisional dan persaingan kripto boleh memaksanya menggunakan teknologi baru.

Sumber:

https://www.coindesk.com/jpmorgan-says-it-may-have-to-adapt-to-counter-crypto-adoption/

 

Starbucks Bakal Menghidangkan Aplikasi Pembayaran Blockchain

Bitcoin mungkin berada di luar batasannya, tetapi rangkaian café kopi global Starbucks tidak memandang enteng teknologi yang menyokong matawang kripto tersebut. Howard Schultz, pengerusi eksekutif Starbucks dan wajah di belakang jenama itu, mencadangkan blockchain boleh menjadi sebahagian daripada masa depan kedai peruncit kopi, menunjuk kemungkinan “mata wang digital proprietari yang diintegrasikan ke dalam aplikasi kami.”

Sungguh menarik kerana komen Schultz pada laporan pendapatan terkini syarikat mencadangkan mereka tidak akan membangunkan mata wang kripto mereka sendiri atau melabur dalam mana-mana syarikat blockchain. Tetapi dia pada masa yang sama juga menunjukkan bahawa blockchain akan membina “aplikasi pengguna” untuk mata wang kripto.

Starbucks, yang menerajui kedai tanpa tunainya di Seattle, telah menerima pembayaran teknologi mudah alih. “Dalam tempoh empat hingga lima tahun yang lalu, Starbucks telah mencipta proksi untuk sistem pembayaran digital mudah alih,” kata Schultz di Fox Business, yang menunjukkan 50% tender syarikat itu dibayar dengan telefon pintar. Sementara itu, di China, yang merupakan pemimpin dalam pembayaran mudah alih, hampir tiga perempat daripada perniagaan di sana tidak menggunakan wang tunai.

Sumber:

https://www.ccn.com/starbucks-turns-bullish-on-blockchain/