Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 10 Februari 2018

Peningkatan 33% Ripple Mengetuai Pemulihan Pasaran Kripto

Pasaran kripto memperluaskan pemulihan pada hari Jumaat semalam untuk mencapai jumlah pasaran melebihi $ 400 bilion pada waktu penulisan. Walau bagaimanapun, kali ini giliran harga Ripple untuk mengetuai peningkatan ini, dan mata wang kripto terbesar ketiga mencatatkan kenaikan sebanyak 33 peratus.

Pada masa ini, pasaran kripto bernilai $ 434 bilion, mewakili peningkatan 24 jam kira-kira 6 peratus. Harga Bitcoin mengakhiri hari dengan mencapai harga melebihi $ 8000. Bitcoin kini didagangkan pada $ 8,869 pada Bitfinex, yang diterjemahkan ke dalam jumlah pasaran $ 149 bilion dgn peningkatan sebanyak 11 peratus. Harga Ethereum jauh lebih baik daripada Bitcoin pada hari Jumaat, kerana mata wang kripto terbesar kedua tersebut naik 12.6 peratus kepada $ 892. Pasaran Ethereum sekarang bernilai $ 87 bilion.

Namun prestasi terbaik hari ini, berasal dari Ripple, yang harganya melonjak sebanyak 33 peratus untuk mengatasi mata wang kripto yang lain dengan margin yang besar. Pada masa ini, harga Ripple didagangkan pada $ 1.00, walaupun ia mencatatkan $ 1.06 di bursa Korea Selatan, yang memproses lebih banyak jumlah XRP. Selebihnya pasaran altcoin umumnya dicirikan oleh pergerakan positif, walaupun sesetengah mata wang kripto merosot berbanding dolar.

Bitcoin Cash meningkat 8 peratus lagi, menaikkan harga kepada $ 1,304 dan topi pasaran kepada $ 22 bilion. Sementara itu, Cardano, NEO, dan Stellar masing-masing menyaksikan harga mereka naik kira-kira 16, 17 dan 18 peratus.

Sumber:

https://www.ccn.com/ripple-price-25-gain-headlines-crypto-markets-recovery/

 

Bursa Pertukaran Kripto Binance Dilancarkan Semula Selepas Proses Naik Taraf, Memberi Penggunanya Diskaun Sebanyak 70%

Bursa pertukaran kripto popular, Binance telah mengumumkan di laman webnya bahawa ia telah menaik taraf sistemnya selepas kesulitan teknikal mengakibatkan penangguhan operasinya yang ketara. Pengumuman rasmi syarikat mengesahkan semua fungsi akan kembali pada 10 pagi UTC 9 Feb, dengan Binance menawarkan diskaun sebanyak 70% untuk yuran perdagangan selama 2 mingu sebagai tanda “terima kasih atas sokongan mereka yang tidak berbelah bagi sepanjang proses naik taraf.”

Binance telah meningkat kemasyhuran di peringkat antarabangsa dalam hanya tempoh enam bulan kewujudannya sebagai bursa pertukaran mata wang kripto. Pada Januari 2018, Binance adalah platform perdagangan terbesar di dunia, dengan bilangan pengguna yang meningkat sebanyak 240,000 sejam dan sehingga sekatan terpaksa diletakkan pada pendaftaran baru.

Pertukaran itu telah berjaya menafikan tuduhan percubaan berlaku ketika isu teknikal berlaku pada hari Khamis, 8 Februari.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/breaking-crypto-exchange-binance-relaunches-after-upgrade-grants-users-70-fee-discount

Saintis Rusia Ditangkap Kerana Melakukan Perlombongan Kripto di Makmal Nuklear

Beberapa saintis yang bekerja di kemudahan penyelidikan senjata nuklear Rusia telah ditangkap kerana melakukan perlombongan kripto di makmal tersebut. Laporan dari Interfax dan BBC menunjukkan bahawa para saintis yang tidak dinamakan telah diserahkan kepada Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan (FSB) berikutan penemuan itu.

“Terdapat percubaan yang tidak dibenarkan untuk menggunakan kemudahan komputer untuk tujuan peribadi termasuk perlombongan mata wang kripto,” menurut wakil dari Institut Penyelidikan Saintifik untuk Fizik Eksperimental.

Para saintis dilaporkan menggunakan superkomputer di kemudahan tersebut untuk menjalankan perlombongan kripto, yang merupakan proses yang menggunakan tenaga elektrik yang tinggi, di mana transaksi baru ditambahkan ke blockchain (sambil mencetak duit syiling baru dalam proses sebagai ganjaran). Jabatan Keselamatan Pusat penyelidikan menerima amaran bahawa mesin itu telah disambungkan ke Internet (atas alasan keselamatan, menurut sumber-sumbernya, komputer tersebut biasanya disimpan di luar talian Internet untuk mengelakkan penggodaman.)

Sumber:

https://www.coindesk.com/russian-scientists-arrested-crypto-mining-nuclear-lab/

 

Bekas Ketua Arkitek Teknologi Alibaba, Baidu Melancarkan Akademi Blockchain

Sepasang arkitek teknologi daripada dua firma teknologi terbesar di China sedang menubuhkan akademi, di mana bekas ketua arkitek Alibaba, Jianxiang Mo, akan bekerjasama dengan bekas ketua arkitek dari Baidu, Haiyang Xu, untuk bersama-sama menubuhkan akademi teknologi blockchain dengan dana pelaburan bernilai $ 100 juta.

Mereka telah menyamakan institusi yang dicadangkan seperti penubuhan Akademi Ketenteraan Whampoa (yang dikenali sebagai West Point of the East) tetapi kurikulumnya akan memberi tumpuan kepada FinTech dan bukan senjata api. Butiran lanjut mengenai masa dan di mana akademi itu akan dibina belum diberitahu.

Menurut Mo, “Hanya ada beberapa ratus orang di China yang boleh menulis kod kunci awam,” yang meninggalkan banyak ruang untuk permintaan. Ini adalah sesuatu yang diharapkan oleh akademi untuk berubah dengan latihan 50-100 “jeneral” untuk mengetuai pasukan dalam pembangunan teknologi blockchain.

Mo dan Xu tidak bersendirian di kalangan mogul teknologi China yang mempamerkan semangat untuk teknologi blockchain. Ketua Pegawai Eksekutif gergasi internet Cina Tencent, Ma Huateng, yang juga dikenali sebagai “Pony Ma,” menyatakan eksploitasi teknologi blockchain, yang beliau percaya mempunyai kapasiti untuk mengganggu pasaran sekarang ini.

Sumber:

https://www.ethnews.com/former-alibaba-baidu-chief-architects-to-launch-blockchain-academy