Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 11 Januari 2018

Harga Ethereum Mencapai Rekod Tertinggi Pada $ 1,410, Pasaran Mula Beralih Dari Ripple Ke Ether

Ethereum (Ether) telah memantapkan kedudukannya sebagai mata wang kripto paling bernilai kedua di pasaran kerana ia mengatasi Ripple (XRP) sebanyak $ 60 bilion dalam tempoh lima hari sahaja. Sejak 4 Januari, penilaian pasaran Ripple menurun daripada $ 148 bilion kepada $ 73 bilion, jatuh hampir 2 kali ganda dalam satu minggu. Sebaliknya, penilaian pasaran Ethereum melonjak dari $ 85 bilion kepada $ 135 bilion, merekodkan peningkatan nilai sebanyak 15 peratus pada 10 Januari.

Lonjakan harga Ether baru-baru ini sebahagian besarnya disebabkan oleh penjualan XRP, yang mungkin dicetuskan oleh kebimbangan pasaran terhadap kenaikan mendadak dalam penilaian pasaran Ripple. Kritikan keras Ripple oleh penganalisis seperti Ryan Selkis dari ConsenSys juga membawa kepada penurunan keyakinan terhadap Ripple.

Ethereum kekal sebagai salah satu rangkaian blockchain yang mempunyai penilaian pasaran yang wajar. Aplikasi desentralisasi yang dibangun di atas Ethereum seperti CryptoKitties, 0x, EtherDelta, Status, dan OmiseGo telah memperoleh basis pengguna besar pengguna sebenar yang memproses ratusan ribu transaksi setiap hari. Dalam jangka pendek, kemungkinan kenaikan harga Ether akan berterusan, kerana aplikasi terdesentralisasi di rangkaian Ethereum berfungsi dengan baik.

Sumber:

https://www.ccn.com/ethereum-price-new-all-time-high-at-1410-market-shifts-from-ripple-to-ether/

Ahli Strategi Wall Street, Tom Lee Yakin Bitcoin Dengan Mudah Meningkat 2 Kali Ganda Pada 2018

Tom Lee, pengasas bersama dan ahli strategi Wall Street di Fundstrat Global Advisors, nampaknya yakin pasaran masih melalui “proses penerokaan harga Bitcoin”, meramalkan Bitcoin dengan “mudah meningkat 2 kali ganda”. Pada bulan Ogos 2017 lepas, Lee yakin meramalkan paras tertinggi lebih $ 6,000 menjelang akhir tahun 2017, tetapi ramalannya jauh lebih baik, kerana Bitcoin mencecah $ 10,000 menjelang akhir bulan November, 2017.

Lee juga percaya bahawa generasi muda lebih cenderung untuk melabur dalam Bitcoin dalam jangka masa panjang, seperti cara generasi tua menggunakan emas sebagai penyimpan nilai. Walaupun mengalami kemunduran beberapa minggu dalam pasaran mata wang kripto, institusi kewangan tradisional yang besar juga telah menunjukkan sentimen yang positif.

Berikutan jejak langkah CME dan CBOE, yang melancarkan kontrak niaga hadapan Bitcoin pada Disember 2018, Bursa Saham New York telah memohon kebenaran untuk melancarkan Dana Dagangan Pertukaran Bitcoin (ETF) yang dikaitkan dengan niaga hadapan CME dan CBOE. Sementara itu, NASDAQ dan Goldman Sachs bekerja dalam melaksanakan mata wang kripto mereka sendiri untuk tujuan perdagangan.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/wall-street-strategist-tom-lee-says-bitcoin-could-easily-double-in-2018

‘Testnet Membosankan’: TorGuard Menerima Pembayaran Bitcoin Menggunakan Lightning Network di Bitcoin Mainnet

Syarikat perkhidmatan VPN, TorGuard telah mula menerima pembayaran Lightning Network di rangkaian Bitcoin utama, walaupun teknologi tersebut belum menerima pengesahan rasmi untuk penggunaan umum.

TorGuard membuat pengumuman di Twitter, menyatakan bahawa “testnet membosankan” dan memberitahu pengguna untuk menghubungi sokongan pelanggan untuk mendapatkan butiran tentang bagaimana untuk membeli perkhidmatan VPN menggunakan pembayaran Lightning Network. Lightning Network adalah teknologi yang sangat dinanti-nantikan yang membolehkan pengguna Bitcoin menjalankan transaksi segera dengan kos yang sangat rendah. Ini dicapai dengan membina satu lapisan kontrak pintar di atas Bitcoin.

Walaupun teknologi ini masih dalam ujian, TorGuard bukan syarikat pertama yang menerima pembayaran utama melalui Lightning Network. Pada bulan Disember, pemaju Lightning Network Alex Bosworth telah menyelesaikan urus niaga utama dengan Bitrefill perkhidmatan sokongan mudah alih semasa di pejabat syarikat.

Sumber:

https://www.ccn.com/testnet-is-so-boring-torguard-accepts-mainnet-lightning-payments/

Microsoft Menyambung Semula Pembayaran Menggunakan Bitcoin Selepas Menghentikannya Atas Dasar ‘Ketidakstabilan Mata Wang Kripto’

Gergasi teknologi, Microsoft menerima semula pembayaran Bitcoin di kedai dalam talian mereka. Microsoft menggantung sementara urus niaga bitcoin minggu lalu, dengan sumber syarikat memetik keadaan mata wang kripto yang “tidak stabil”, iaitu mungkin kerana volatiliti dan yuran yang tinggi dalam penggunaan Bitcoin.

Jurucakap yang tidak dikenali dari Microsoft kini telah mengesahkan bahawa pembayaran Bitcoin telah disambung semula. Beliau menyatakan: “Kami telah menyambung semula Bitcoin sebagai pilihan pembayaran di kedai kami selepas bekerja dengan pembekal kami untuk memastikan jumlah Bitcoin yang rendah akan dapat digunakan oleh pelanggan.”

Microsoft terlebih dahulu menambah pilihan pembayaran Bitcoin untuk produk digital pada tahun 2014, yang membolehkan pelanggan A.S. menggunakan mata wang digital untuk membeli kandungan seperti apps, permainan dan video dari platform Windows, Windows Phone dan Xbox.

Sumber:

https://www.coindesk.com/microsoft-resumes-bitcoin-payments-after-halt-over-instability/