Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 13 Februari 2018

Harga Bitcoin Bertapak Pada $ 8,000 (RM 31,563)

Harga Bitcoin nampaknya telah menemui tapaknya pada $ 8,000 kerana ia berusaha pulih ke tahap pertengahan Disember. Pada masa ini minggu lepas, harga Bitcoin adalah jauh merosot kerana pembetulan pasaran yang paling mendadak yang majoriti pelabur kripto pernah alami. Menjelang akhir hari, Bitcoin menjunam di bawah $ 6,000 untuk kali pertama sejak November, menyebabkan para pengkritik Bitcoin gembira kerana meramalkan kematian Bitcoin.

Itu, tentu saja, tidak berlaku, dan harga Bitcoin tidak lama lagi membalikkan trajektori dan mula meningkat. Pada 7 Februari, Bitcoin sekali lagi naik melewati tanda $ 8,000 di bursa pertukaran kripto Bitfinex, dan – meskipun beberapa penurunan singkat kembali ke haraga di bawah wilayah $ 8,000, ia telah didagangkan melebihi paras tersebut semenjak hari itu. Oleh itu, nampaknya $ 8,000 telah berkembang menjadi harga tapak untuk Bitcoin, mungkin menunjukkan bahawa pasaran telah mengusir peratusan besar pelabur yang menyumbang kepada penurunan baru-baru ini.

Pada masa penulisan, Bitcoin didagangkan pada $ 8,844 (RM 34,849) di Bitfinex, yang sejajar dengan purata global harga Bitcoin. Harga Bitcoin global telah diperkuat dalam beberapa minggu kebelakangan ini dengan pulangan premium sederhana di bursa kripto Korea Selatan. Apa yang dipanggil “Kimchi Premium,” yang pernah menjadikan asset kripto sebanyak 25 atau 30 peratus lebih mahal berbanding harga di bursa kripto Barat, sebahagian besarnya hilang pada awal Februari berikutan pelaksanaan sekatan baru yang bertujuan untuk menyejukkan pasaran tempatan.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-finds-a-base-at-8000/

 

Gergasi Pengiriman Wang UAE Bekerjasama Dengan Ripple Untuk Pembayaran Segera Antarabangsa

Kerjasama itu akan menyaksikan UAE Exchange menyertai RippleNet, rangkaian syarikat blok syarikat yang menyaksikan lebih daripada 100 ahli dalam bank dan institusi kewangan, menggunakan produk gantian SWIFT Ripple untuk penjelasan dan penyelesaian transaksi antarabangsa secara masa nyata. RippleNet, tidak seperti Lebar Konsensus Ripple (blok penghalang awam syarikat), tidak menggunakan XRP token asli Ripple.

Ketua Pegawai Eksekutif UAE Exchange, Promoth Manghat menyatakan “Penerapan awal teknologi blockchain ini membolehkan kami menawarkan perkhidmatan yang berdaya saing, kerana ia akan memberi kesan kepada kelajuan dan kos urus niaga rentas sempadan. Kami berbangga untuk mewujudkan masa depan pembayaran dengan Ripple. ”

Dengan pelaksanaan itu, Ripple berpendapat bahawa gergasi pertukaran asing akan dapat memudahkan pembayaran runcit segera di peringkat ‘kompetitif, kelajuan, ketelusan dan kecekapan’. Bertapak di Abu Dhabi, pengendali kiriman mata tersebut telah melihat rakan kerjasama Ripple, National Bank of Abu Dhabi, bank terbesar emiriah itu, untuk melancarkan pembayaran rentas sempadan. Dengan populasi imigran yang besar di rantau ini, sektor UAE adalah antara koridor kiriman wang paling sibuk di dunia.

Sumber:

https://www.ccn.com/ripple-partners-uae-remittance-giant-instant-international-payments/

3 Pengawal Selia EU Mengingatkan Risiko Tinggi Pelaburan Kripto

Merujuk kepada pasaran yang tidak menentu, kekurangan peraturan dan kemungkinan kerugian yang teruk, Pihak Berkuasa Sekuriti dan Pasaran Eropah (ESMA), Pihak Berkuasa Perbankan Eropah (EBA) dan Pihak Berkuasa Penasihat Insurans Eropah (EIOPA) menulis nota peringatan ringkas kepada pelabur “risiko tinggi untuk membeli dan / atau memegang apa yang dipanggil mata wang kripto.”

Amaran ini secara terang-terangan menyebut Bitcoin, Ethereum, Litecoin dan XRP, sambil terus memperhatikan bahawa mata wang kripto lain sering dijual tanpa sebarang maklumat yang menerangkan latar belakang mereka atau risiko dalam membeli mereka. Sebahagian daripada risiko, menurut peringatan tersebut, timbul daripada kesukaran membeli atau menjual mata wang kripto kerana kelewatan transaksi. Pengguna boleh membeli sejumlah mata wang kripto pada harga tertentu, tetapi kesesakan rangkaian bermakna mereka boleh menerima jumlah yang lebih kecil pada harga yang lebih tinggi, kata mereka.

Bagi penduduk yang masih ingin melabur dalam mata wang kripto, nota itu mencadangkan pemahaman ciri-ciri token yang dijual dan tidak melabur lebih daripada yang mereka mampu rugi. Di samping itu, pengguna perlu mengambil langkah untuk memastikan dompet digital mereka selamat.

Sumber:

https://www.coindesk.com/3-eu-watchdogs-warn-over-high-risks-of-crypto-investment/

 

Ketua IMF, Christine Lagarde: Peraturan Kripto Antarabangsa ‘Perlu Dan Tidak dapat Dihindari’

Ketua Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) Christine Lagarde memberitahu CNNMoney semalam, regulasi kripto adalah “tidak dapat dielakkan” dan perlu di peringkat antarabangsa. Ketika ditanya semasa wawancara dengan editor pasaran CNNMoney, John Defterios, mengenai peningkatan populariti pasaran kripto mungkin disebabkan oleh “kelaparan untuk pulangan yang tinggi di pasaran global,” Lagarde menjawab bahawa trend menunjukkan bahawa pelabur hanya ikut-ikutan dalam mencari pelaburan yang mempunyai hasil tinggi serta tertarik kepada unsur spekulasi.

Lagarde menambah bahawa trend ini juga didorong oleh “aktiviti gelap”, merujuk kepada potensi mata wang kripto yang akan digunakan untuk pengubahan wang haram dan aktiviti dalam talian lain yang tidak sah kerana sifat mereka tanpa nama.

Berkenaan dengan peraturan kripto, Lagarde membicarakan kemungkinannya tidak dapat dielakkan dan keperluan untuk menumpukan kepada mengawal “kegiatan” di atas “entiti”: “Ia jelas sebuah lapangan di mana kita memerlukan pengawalseliaan antarabangsa dan penyeliaan yang betul.”

Sehingga Oktober 2016, Lagard memberitahu Wall Street Journal bahawa dia melihat bank mengguna pakai mata wang kripto dalam tempoh lima tahun akan datang, sambil menambah peraturan itu diperlukan untuk mencegah pencucian wang dan kegiatan penipuan.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/imf-chief-christine-lagarde-says-international-crypto-regulation-is-inevitable-and-necessary

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads