Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 14 Februari 2018

Harga Bitcoin Berjuang Untuk Melepasi Rintangan Pada $ 9,000 (RM 35,451)

Pemulihan pasaran kripto melanda lagi, memaksa harga Bitcoin kembali turun kepada $ 8,500 dan semua syiling 10 utama juga mengalami penurunan. Tiada pencetus jelas untuk penurunan semula itu. Keseluruhannya, pasaran kripto merosot sebanyak $ 18 bilion, mewakili pengurangan satu hari kira-kira empat peratus.

Harga Bitcoin membuat satu lagi momentum ke arah $ 9,000, tetapi peningkatan terhenti pada $ 8,999 pada Bitfinex, selepas itu BTC mula jatuh. Penurunan harga Bitcoin berterusan sepanjang awal pagi, dan BTC akhirnya mencecah paras terendah $ 8,313 sebelum mengalami peningkatan kecil. Pada masa ini, Bitcoin berharga $ 8,500, yang diterjemahkan ke dalam cap pasaran $ 144.5 bilion menjadikan BTC menguasai pasaran sebanyak 34.9 peratus.

Harga Ethereum mengikuti jejak indeks pasaran kripto pada hari Selasa, merosot empat peratus kepada $ 840 di Bitfinex. Ethereum kini mempunyai jumlah pasaran sebanyak $ 81.8 bilion, yang meningkatkan penguasaan jumlah pasarannya kepada 19.8 peratus. Pasaran altcoin menyala merah pada hari Selasa, kerana hanya sedozen daripada 100 mata wang kripto terbesar di pasaran yang berjaya meningkat berbanding dolar AS. Daripada beberapa mata wang kripto yang mencatat kenaikan dalam 24 jam, tiada satu pun yang berada dalam tangga 10 mata wang kripto teratas pasaran.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-unable-to-break-through-resistance-at-9000-endures-moderate-decline/

 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Bank Pusat Malaysia Akan Membenarkan Masyarakat Awam Menentukan Berkenaan Mata Wang Kripto

Laporan dari Kuala Lumpur, Malaysia, pada 12 Februari 2018, menunjukkan bahawa Gabenor Muhammad Ibrahim dari Bank Negara Malaysia, akan melancarkan kertas konsep mengenai mata wang kripto untuk pertimbangan orang ramai pada akhir bulan ini. Bank telah berjanji untuk tidak melarang mata wang kripto atau mengklasifikasikannya sebagai mata wang fiat, tetapi akan membiarkan pasaran membuat keputusan mengenai mana-mana mata wang kripto yang berkembang dan jatuh.

Ibrahim menjelaskan pendekatan bank itu ketika dia mengajukan pertanyaan semasa makan malam ulang tahun ke-40 Kelab Alumni Sekolah Harvard Business Malaysia: “Pada asasnya, kami akan membiarkan promoter mata wang kripto termasuk Bitcoin, Ethereum dan Ripple menjadi lebih telus … Dengan berbuat demikian, orang ramai boleh memutuskan sendiri jika mereka mahu melabur dalam mata wang kripto.”

Seorang lagi pegawai di Malaysia yang menentang sekatan terhadap mata wang kripto ialah Timbalan Menteri Kewangan Johari Abdul Ghani, yang percaya larangan mungkin “membendung kreativiti dan inovasi dalam sektor kewangan.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/malaysian-central-bank-will-let-public-decide-on-cryptocurrencies

Microsoft Akan Melaksanakan Sistem ID Berasaskan Blockchain

Microsoft mendedahkan rancangannya untuk mengintegrasikan ID yang berpusat di Blockchain [Decentralized ID] (DID) ke dalam aplikasinya Microsoft Authenticator, syarikat itu mengumumkan Isnin, 12 Feb.

Seperti yang dilaporkan dalam pengumuman itu, Microsoft sedang mencari untuk menyediakan model baru identiti digital yang tidak akan dikawal oleh mana-mana institusi berpusat dan akan menjamin simpanan data peribadi sepenuhnya, membolehkan individu itu dapat mengawal sepenuhnya “semua elemen digital identity mereka.”

Setelah menimbangkan beberapa piawaian untuk sistem identiti yang terdesentralisasi, Microsoft melaporkan mereka memutuskan bahawa teknologi dan protokol blockchain “sesuai” untuk tugas itu, yang menyatakan: “Sesetengah blockchain awam (Bitcoin [BTC], Ethereum, Litecoin, sekadar menamakan beberapa pilihan) menyediakan asas yang mantap untuk DID, merekodkan operasi DPKI, dan menguatkan pengesahan.”

Melangkah ke hadapan, Microsoft merancang untuk menambah sokongan DID ke aplikasinya Microsoft Authenticator untuk menguruskan data identiti dan kunci kriptografi. Aplikasi yang dilancarkan pada bulan Ogos 2016, digunakan oleh berjuta-juta orang, menurut syarikat itu.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/microsoft-to-implement-blockchain-based-id-system

 

Laporan JPMorgan: Satu Hari Nanti, Kripto Boleh Membantu Mempelbagaikan Portfolio

Laporan yang bertajuk “Decrypting Cryptocurrencies: Technology, Applications and Challenges” bertarikh 9 Februari, telah dirangka oleh unit Penyelidikan Global JPMorgan. Salinan yang diperoleh tersebut meneroka pelbagai subjek yang berkaitan dengan mata wang kripto dan blockchain, terutamanya meneroka implikasi untuk pelabur, firma kewangan dan bank pusat, antara lain.

Mungkin bahagian paling penting dalam laporan itu adalah – walaupun dengan berhati-hati – meramalkan bahawa mata wang kripto mungkin satu hari memainkan peranan dalam kepelbagaian portfolio bon dan ekuiti global. Laporan itu menyatakan:

“Sekiranya pulangan masa lalu, volatiliti dan korelasi berterusan, [mata wang kripto] berpotensi untuk memainkan peranan dalam mempelbagaikan portfolio bon dan ekuiti global, tetapi pada pandangan kami, ini adalah besar jika diberikan pulangan dan ketidaktentuan yang besar beberapa tahun yang lalu.”

“Jika [mata wang kripto] dapat bertahan dalam beberapa tahun akan datang dan kekal sebagai sebahagian daripada pasaran global, maka mereka mungkin akan keluar dari fasa spekulatif semasa dan kemudian akan mempunyai pulangan yang lebih normal, volatiliti (kedua-duanya lebih rendah) dan korelasi (lebih seperti yang lain aset sifar pulangan seperti emas dan JPY), ” sambung laporan itu lagi.

Sumber:

https://www.coindesk.com/jpmorgan-report-crypto-one-day-help-diversify-portfolios/

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads