Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 14 Januari 2018

CEO Blockchain: Bank-Bank Pusat Akan Menyimpan Bitcoin Dan Ether Pada 2018

Peter Smith, CEO Blockchain, dompet mata wang kripto kedua yang paling banyak digunakan di belakang Coinbase, menyatakan bahawa bank-bank pusat akan mula memegang mata wang utama utama seperti bitcoin dan Ethereum pada tahun 2018. “Saya fikir tahun ini akan menjadi tahun pertama kita mula melihat bank pusat mula memegang mata wang kripto sebagai sebahagian daripada aset mereka. Bitcoin sudah menjadi 30 mata wang teratas dari segi bekalan, dan tekanan untuk memegang mata wang kripto sebagai sebahagian daripada rizab hanya akan berlaku lebih pantas ketika kenaikan harga Bitcoin, “kata Smith.

Pada Disember 2017, dilaporkan bahawa kerajaan Bulgaria mempunyai lebih daripada $ 3 bilion Bitcoin dalam akaunnya, kebanyakannya dari dana yang disita semasa penyiasatan penguatkuasaan undang-undang dan tindakan keras terhadap pengendali pasaran Dark Web. Pada bulan Mei, pihak berkuasa Bulgaria secara rasmi menyatakan bahawa ia telah merampas 213,519 Bitcoin yang kini bernilai lebih daripada $ 3.2 bilion, berdasarkan harga Bitcoin pada $ 15,000.

Sebagai tambahan kepada rampasan dan sitaan Bitcoin, bank pusat global kemungkinan akan mula mendapatkan sejumlah besar Bitcoin, Ether, dan mata wang kripto utama lain kerana pasaran mata wang kripto telah berkembang pada kadar eksponen sejak beberapa tahun yang lalu. Bitcoin khususnya telah mencapai penilaian pasaran sebanyak $ 250 bilion, dan penganalisis menjangkakan ia akan terus berubah menjadi nilai utama, akhirnya bersaing dengan pasaran emas yang bernilai $ 8 trilion.

Sumber:

https://www.ccn.com/blockchain-ceo-central-banks-will-hold-bitcoin-ether-2018/

Tennessee Mungkin Akan Mengiktiraf Data Blockchain Melalui Cadangan Undang-Undangnya

Seorang pembuat undang-undang di Tennessee telah memfailkan satu rang undang-undang baru yang mengiktiraf tandatangan blockchain sebagai rekod elektronik undang-undang, menandakan usaha perundangan terkini untuk melakukannya dalam beberapa minggu kebelakangan ini.Rang undang-undang itu, yang dikemukakan kepada Dewan Perwakilan Tennessee oleh ahli parlimen negeri Jason Powell pada 10 Januari, menyuarakan undang-undang serupa yang difailkan di Florida dan Nebraska.

Langkah tersebut menyatakan: “Tanda tangan yang dijamin melalui teknologi blockchain dianggap dalam bentuk elektronik dan menjadi tanda tangan elektronik. Rekod atau kontrak yang dijamin melalui teknologi blockchain dianggap dalam bentuk elektronik dan menjadi rekod elektronik.”

Sama seperti undang-undang lain, rang undang-undang tersebut menjelaskan bahawa kontrak pintar – atau perjanjian yang terlaksana sendiri apabila syarat-syarat tertentu dipenuhi – juga akan mempunyai kuasa undang-undang di Tennessee.

Sumber:

https://www.coindesk.com/tennessee-might-also-recognize-blockchain-data-proposed-law/

NASA Menganugerahkan Geran Untuk Kajian Menggunakan Blockchain Ethereum

Pada akhir tahun 2017, NASA menganugerahkan geran tiga tahun bernilai $ 330,000 (dengan kewajipan tindakan bernilai $ 224,152) kepada University of Akron untuk penyelidikan “paradigma rangkaian dan pengkomputeran yang mantap” (RNCP) yang menggunakan “infrastruktur pengkomputeran yang terdesentralisasi.” Sistem yang dicadangkan akan bergantung pada teknologi blockchain Ethereum dan Artificial Intelligence yang melibatkan “teknik deep learning dan kaedah fuzzy logic.”

Antara matlamat program ini adalah langkah-langkah untuk melindungi kenderaan NASA daripada perlanggaran dengan sampah angkasa yang mengorbit bumi, yang boleh merosakkan atau menghalang operasi mereka sepenuhnya, dan pemprosesan data yang sangat kompleks. Mengetuai projek penyelidikan ini ialah Dr. Jin Wei (kadangkala dikreditkan sebagai Jin Kocsis atau Jin Wei Kocsis), seorang penolong profesor Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Komputer Universiti Akron.

Sumber:

https://www.ethnews.com/nasa-awarded-a-grant-for-ethereum-blockchain-related-research

Bursa Pertukaran Mata Wang Kripto, Kraken Beroperasi Kembali Selepas Ditutup Selama 2 Hari

Apa yang asalnya dirancang sebagai gangguan selama dua jam untuk Kraken, bursa pertukaran mata wang kripto yang popular, tiada siapa yang menyangka gangguan itu akan berlangsung selama 48 jam. Salah satu masalah terbesar dengan situasi ini adalah kurangnya komunikasi dari Kraken. Kraken kekal tenang di akaun Twitter rasmi mereka sepanjang proses penaiktarafan berlaku, kerana ia tidak memberitahu bahawa gangguan akan dilanjutkan. Itu, sudah tentu, tidak menghentikan media daripada menyatakan keraguan tentang keadaan itu, menyebabkan panik yang meluas kerana ramai yang mula percaya ia mungkin situasi penggodaman.

Walaupun pengguna media sosial menyatakan kemarahan mereka, pekerja Kraken Max Kaplan mengambil pendirian untuk memberikan sedikit kejelasan dan berkata “Kraken tidak pernah digodam dan masih tidak digodam.” Dia juga mengakui bahawa pasukan itu “meningkatkan usaha menaik taraf, “tetapi memberi jaminan kepada pelanggan bahawa pegangan mereka masih selamat.

Kraken kembali beroperasi hari ini dan mengumumkan perdagangan tanpa yuran sehingga akhir bulan ini. Menurut kemaskini, downtime Kraken adalah disebabkan oleh penggantian enjin perdagangan warisan mereka, dan isu-isu yang datang bersama-sama dengan proses pemindahan tersebut.

Sumber:

https://www.ccn.com/kraken-returns-with-zero-trading-fees-after-multi-day-outage/

Default – Between Post Ads