Bitcoin Exchange CEX.IO

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 15 Disember 2017

Bank Negara Malaysia Mahu Penukar Mata Wang Kripto Melaporkan Aktiviti Mereka

Bank Negara Malaysia (BNM) mengulangi pendiriannya bahawa Bitcoin dan mata wang kripto bukan kaedah pembayaran yang sah di sisi undang-undang Malaysia, dan BNM memulakan dasar untuk memaksa pengendali pertukaran mata wang kripto untuk melaporkan aktiviti mereka. Di bawah dasar baru ini, penukar mata wang digital akan dikategorikan sebagai institusi pelapor di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Perolehan Akta Kegiatan Undang-undang 2001 (AMLA).

“Penyerahan tanggjungjawab pelapor kepada penukar mata wang kripto adalah langkah pertama untuk menjadikan aktiviti mata wang kripto lebih telus di Malaysia,” kata BNM dalam satu kenyataan. Tanggungjawab pelaporan yang dikenakan ke atas penukar mata wang digital ini, BNM berkata, adalah selaras dengan keperluan yang dikenakan di bawah AMLA pada sektor lain seperti firma perundangan dan perakaunan, serta ejen hartanah yang tidak termasuk di bawah garis pusat bank pusat.

“Orang awam dinasihatkan untuk menilai dengan berhati-hati risiko yang berkaitan dengan urusan dalam mata wang digital,” kata BNM.

Sumber:

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/12/14/bank-negara-issues-draft-paper-on-bitcoin/

Gergasi Crowdfunding Indiegogo Ingin Menjadikan ICO Memasuki Arus Perdana

Platform Crowdfunding Indiegogo mempunyai rancangan untuk membantu ICO memasuki arus perdana, walaupun Suruhanjaya Sekuriti dan Pertukaran A.S. (SEC) meningkatkan pengawasan mereka terhadap pasaran ICO yang baru muncul.

“ICO adalah alat baru yang sangat penting dan menarik bagi Crowdfunding,” kata Slava Rubin, pengasas Indiegogo dan Ketua Pegawai Perniagaan. “Tetapi apa yang kami ingin tawarkan kini adalah platform yang dapat menjadikan ICO mendapat akses dari penonton global, sambil mengekalkan piawaian ketat terhadap pematuhan undang-undang dan kualiti. Ini merupakan langkah besar ke arah mencapai misi mendemokrasikan kewangan di seluruh dunia. ”

Pelabur akan dapat menyumbang menggunakan kedua-dua mata wang fiat dan mata wang kripto, menghapuskan halangan untuk kemasukan yang menghalang bukan pemilik wang kripto pemegang daripada memasuki pasaran ICO.Di samping itu, Indiegogo dan rakan-rakannya akan melakukan penyelidikan projek sebelum mereka menyenaraikannya di platform mereka, demi membantu melindungi para pelabur daripada penipuan yang kini melanda industri ICO.

Sumber:

https://www.cryptocoinsnews.com/crowdfunding-giant-indiegogo-looks-make-icos-mainstream/

Pihak Berkuasa Turki Tidak Tetap Pendirian Berkenaan Mata Wang Kripto

Timbalan Perdana Menteri Turki, Mehmet Simsek, yang sebelum ini seorang ahli strategi di Merrill Lynch di London, kini menyertai pengkritik Bitcoin, dilaporkan memanggil pasaran “bubble terbesar dalam sejarah kewangan.” Simsek menasihatkan supaya mengelakkan Bitcoin. Beliau berkata, “Kita harus menjauhkan diri dari spekulasi ini. Sama seperti harga Bitcoin secara tiba-tiba naik terlalu tinggi, ia juga boleh menjunam.”

Pihak berkuasa ekonomi di Turki tidak tetap dalam pendirian mereka sejak beberapa bulan kebelakangan sama ada untuk menyokong mata wang yang disokong oleh blokchain. Pada satu persidangan di Istanbul, Gabenor Bank Pusat Turki, Murat Cetinkaya menyatakan pendapat bahawa mata wang kripto dapat memberikan ukuran kestabilan kewangan “jika dirancang dengan baik.” Beliau berkata bank pusat, yang terletak di Ankara, telah menubuhkan kumpulan kerja untuk mengawal selia dan membuat dasar untuk mata wang kripto.

Walau bagaimanapun, keyakinan yang dinyatakan oleh Cetinkaya tidak dikongsi oleh semua orang. Direktorat Hal Ehwal Agama Turki (Diyanet) menimbulkan kebimbangan mengenai sifat spekulatif dari mata wang kripto, yang dianggap tidak sesuai untuk kegunaan Muslim. Menurut Diyanet: “Membeli dan menjual mata wang maya tidak sesuai dengan agama pada masa ini kerana penilaian mereka terbuka kepada spekulasi, mereka boleh dengan mudah digunakan dalam kegiatan yang menyalahi undang-undang seperti pengubahan wang haram dan mereka tidak berada di bawah pengawasan dan pengauditan negara.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/turkish-authorities-go-back-and-forth-on-cryptocurrencies

Walmart, JD.com Menyokong Usaha Pengesanan Bekalan Dan Keselamatan Makanan Berasaskan Blockchain di China

Gergasi runcit Walmart dan JD.com adalah antara beberapa syarikat yang menyokong usaha di China yang memberi tumpuan kepada keselamatan dan kebolehkesanan makanan. Bersama Makmal Kejuruteraan Kebangsaan Universiti Tsinghua untuk Teknologi E-Commerce dan IBM, empat pihak telah mewujudkan Alliance Food Safety Blockchain, yang akan berusaha menghubungkan perniagaan di sepanjang rantaian bekalan makanan di negara yang paling ramai penduduk dunia tersebut.

Idea ini, menurut kenyataan, adalah untuk membangunkan “kaedah berasaskan piawaian untuk mengumpul data tentang asal, keselamatan dan kesahihan makanan” di kalangan pihak yang terlibat, dengan blockchain sebagai asas teknologi untuk merekod maklumat tersebut dalam masa nyata. Bagi Walmart, usaha ini merupakan pengembangan kerja terdahulu di bidang rantaian bekalan makanan. Pada bulan Oktober 2016, peruncit mengumumkan bahawa ia bekerja dengan Tsinghua dan IBM dalam usaha mengesan produk daging babi, satu proses yang dipuji sebagai “sangat positif” pada awal tahun ini.

Sumber:

https://www.coindesk.com/walmart-jd-com-back-blockchain-food-tracking-effort-china/