Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 15 Januari 2018

Pasaran Mata Wang Kripto Mengahadapi Pembetulan Utama Setelah Harga Bitcoin, Ether Dan Ripple Menurun

Pasaran mata wang kripto mengalami satu lagi pembetulan utama untuk kali kedua minggu ini, kerana harga kedua-dua mata wang kripto utama dan kecil jatuh oleh margin besar. Pada 12 Januari, hampir sejurus selepas Menteri Kehakiman Korea Selatan, Sang-ki mendakwa bahawa kerajaan sedang merangka undang-undang untuk mengharamkan perdagangan mata wang kripto secara menyeluruh, menyebabkan harga hampir setiap mata wang kripto di pasaran global jatuh nilainya.

Berikutan kejadian larangan perdagangan mata wang kripto awal, harga kebanyakan mata wang kripto utama seperti Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, dan Cardano menjunam, mencatatkan lebih 10 peratus kerugian harian. Walaupun pasaran seolah-olah pulih tidak lama selepas rumusan larangan dagangan mata wang kripto telah disangkal oleh kerajaan Korea Selatan dan Blue House, pejabat eksekutif Presiden Moon Jae-in, pasaran mengalami pembetulan utama hari ini, pada 15 Januari.

Dalam masa 24 jam yang lalu, penilaian pasaran mata wang kripto turun dari $ 742 bilion kepada $ 683 bilion, hampir $ 60 bilion. Bitcoin, Ethereum, Ripple, Cardano, Stellar, dan IOTA mencatatkan hampir 10 peratus dalam penurunan harian, sementara mata wang kripto yang lebih kecil seperti Bitcoin Gold dan Tron menunjukkan kerugian yang lebih besar dalam nilainya. Di pasaran Korea Selatan, harga Bitcoin jatuh sekitar 12 peratus, manakala Ripple jatuh sebanyak 12.65 peratus.

Sumber:

https://www.ccn.com/cryptocurrency-market-suffers-another-major-correction-as-bitcoin-ether-ripple-fall/

Kenapa Harga XRP Turun? Ripple Menjunam $ 6 Billion Dalam Masa 24 Jam

Ripple baru-baru ini dikelirukan oleh kerajaan Korea Selatan yang merancang untuk melarang perdagangan mata wang kripto. Pada hari Khamis, Menteri Kehakiman Park Sang-ki telah menghantar gelombang kejutan terhadap pasaran ketika dia mengumumkan: “Terdapat kebimbangan besar mengenai mata wang kripto dan Kementerian Kehakiman pada dasarnya menyediakan sebuah rang undang-undang untuk melarang perdagangan mata wang kripto melalui bursa pertukaran.”

Kerajaan Korea telah menjauhkan diri dari komen itu, dengan berkata: “Semua kementerian kerajaan bersetuju mengenai keperluan tindak balas kerajaan untuk menetapkan peraturan terhadap suasana spekulasi mata wang kripto yang terlalu panas. “Isu larangan pertukaran bahawa Menteri Kehakiman bercakap semalam adalah cadangan oleh Kementerian Kehakiman dan memerlukan lebih banyak koordinasi di antara kementerian.”

Eksekutif Ripple menyalahkan penurunan secara tiba-tiba pada keputusan CoinMarketCap mengugurkan data dari bursa Korea Selatan dari pengiraannya. XRP diperdagangkan secara meluas pada premium di Korea Selatan sehingga pasaran menjunam kira-kira 30 peratus. XRP kemudian bersetuju bahawa mengeluarkan pasaran Korea Selatan “masuk akal” tetapi berpendapat CoinMarketCap sepatutnya memberi amaran terlebih dahulu untuk mengelakkan pasaran daripada menjadi ketakutan.

Sumber:

https://www.express.co.uk/finance/city/904539/Ripple-price-XRP-news-why-going-down-today-cryptocurrency

Indonesia Memberi Amaran Terhadap Memiliki, Menjual, Dan Memperdagangkan Mata Wang Kripto

Bank Indonesia mengambil pendirian tegas terhadap mata wang kripto kerana ia menggesa semua pihak untuk menahan diri daripada memiliki, menjual atau menjual mata wang kripto.

“Memiliki mata wang kripto sangat berisiko dan sememangnya spekulatif,” kata bank pusat itu dalam satu kenyataan hari ini. Mata wang kripto “terdedah kepada pembentukan gelembung aset dan cenderung untuk digunakan sebagai kaedah pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan, sehingga berpotensi mempengaruhi kestabilan sistem kewangan dan membahayakan orang ramai.”

Kenyataan Bank Indonesia mengikuti pengharaman terdahulu pada syarikat teknologi kewangan menggunakan mata wang kripto untuk transaksi pada bulan Januari, yang tidak melarang perdagangan mata wang kripto itu sendiri. Walaupun pihak berkuasa mengulangi pengharaman sedia ada pada pembekal sistem pembayaran di bawah jam tangannya dari transaksi pemprosesan menggunakan mata wang kripto, PT Bitcoin Indonesia, pertukaran mata wang kripto yang mempunyai lebih daripada 940,000 ahli, tidak berada di bawah pengawasannya.

Sumber:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-13/indonesia-warns-against-owning-selling-trading-cryptocurrency

Pengharaman Mata Wang Kripto Korea Selatan Menimbulkan Konflik Politik

Keputusan kontroversi Hakim Kementerian Kehakiman Park Sang-ki yang mengeluarkan pernyataan awal dan palsu tentang larangan perdagangan mata wang kripto telah menimbulkan konflik politik antara pihak pemerintah dan pihak pembangkang yang lain. Awal minggu ini, sebuah media arus perdana Korea Selatan, Hankyoreh, melaporkan bahawa parti-parti pembangkang kerajaan Korea Selatan mengkritik pentadbiran Presiden Moon Jae untuk memanipulasi pasaran mata wang kripto dan menghina rakyat.

Jurucakap Parti Bareun, salah satu parti pembangkang utama kerajaan Korea Selatan, mengkritik pentadbiran Moon, dengan menyatakan bahawa pernyataan awal Menteri Menteri memimpin seluruh pasaran mata wang kripto global untuk menjunam nilai dan membawa kepada kerugian berbilion dolar. Jurucakap Parti Kookmin, satu lagi parti pembangkang kerajaan Korea Selatan, juga menyatakan bahawa kerajaan Korea Selatan tetap diam mengenai peraturan mata wang kripto dan dalam masa semalaman, merosakkan pasaran mata wang kripto dengan pengumuman larangan palsu.

Kebanyakan kritikan oleh parti-parti pembangkang ditujukan kepada Menteri Kehakiman Park, yang gagal menimbangkan impak ekonomi yang besar yang mungkin diperolehnya dalam pasaran mata wang kripto global. Skala kerugian sepanjang minggu adalah dalam berbilion-bilion, dan lebih daripada 150,000 rakyat telah menandatangani petisyen untuk menolak rang undang-undang larangan perdagangan dan memecat Menteri Kehakiman dari jawatannya.

Sumber:

https://www.ccn.com/south-koreas-cryptocurrency-fiasco-is-fueling-a-political-conflict/