Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 16 Disember 2017

BNM: Transaksi Mata Wang Kripto Di Malaysia Bernilai RM75 Juta Setiap Bulan

Bank Negara Malaysia berkata terdapat purata transaksi bernilai RM75 juta melibatkan Bitcoin dan mata wang kripto lain setiap bulan di Malaysia, di empat bursa pertukaran mata wang kripto. Timbalan Gabenor BNM, Abdul Rasheed Ghaffour pada hari Jumaat menegaskan bahawa terdapat empat perkhidmatan penawaran mata wang kripto yang aktif di Malaysia iaitu Luno, Coinhako, XBit Asia dan PinkExchange.

Beliau berkata BNM akan bertemu dengan empat pengendali pertukaran mata wang kripto minggu depan. Abdul Rasheed menegaskan bahawa mata wang kripto tidak sah digunakan di Malaysia, dan mengatakan bahawa BNM tidak akan menghentikan perdagangan Bitcoin. “Kita perlu menyeimbangkan antara kepentingan awam dan integriti sistem kewangan. Pengharaman hanya akan membendung inovasi dan kreativiti,” katanya dalam taklimat kepada media pada hari Jumaat.

Apabila ditanya mengenai pergerakan harga Bitcoin, Abdul Rasheed bersetuju bahawa ia adalah gelembung. “Jika anda melihat harga, jelas bahawa ia adalah bubble … Apa sahaja yang mempunyai pulangan tinggi mempunyai risiko tinggi,” katanya.

Sumber:

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/12/15/bnm-rm75m-cryptocurrencies-transactions-each-month/

Data Perdagangan Ethereum, Ripple dan Litecoin Ditambah Di Bloomberg Terminal

Bitcoin Exchange CEX.IO

Firma data kewangan Bloomberg telah menambah tiga mata wang kripto baru – Ethereum (Ether), Ripple (XRP) dan Litecoin – bersama Bitcoin pada perkhidmatan Terminalnya. Menurut laporan Fortune, sumber tersebut berkata penambahan data harga baharu itu bertujuan memudahkan pedagang forex yang ingin meneroka instrumen baru. Mereka juga mencadangkan bahawa data terminal Bloomberg untuk mata wang kripto itu disediakan oleh Bitstamp yang berpangkalan di Luxembourg.

Terminal Bloomberg menyediakan pelanggan mereka dengan data kewangan masa nyata, dan membolehkan mereka meletakkan dagangan melalui platform dagangan elektronik. Sistem ini juga mempunyai pilihan berita dan pemesejan.

Sumber:

https://www.coindesk.com/ethereum-ripple-and-litecoin-have-arrived-on-bloomberg-terminals/

UK Financial Conduct Authority (FCA): Tiada Risiko Sistemik Pada Perdagangan Bitcoin

“Saya tidak fikir Bitcoin cukup berleluasa pada masa ini untuk menjadi ancaman sistemik seperti krisis kewangan yang lalu, ia perlu kawalan teliti tetapi saya tidak fikir kita berada di sana lagi,” kata Andrew Bailey, ketua eksekutif Lembaga Kawalan Kewangan, semasa wawancara disiarkan di Newsnight BBC.

Bailey tidak terburu-buru untuk menuntut pengawasan pasaran Bitcoin dan mata wang kripto oleh Parlimen Inggeris atau Brussels, menurut Financial Times. Buat masa ini, Bailey mengatakan Bitcoin sebagai “komoditi yang sangat tidak menentu” (komoditi jatuh di luar kuasa FCA) dan beliau menegaskan bahawa pelabur mesti bersedia untuk kehilangan segala-galanya di setetes topi.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, FCA telah mengeluarkan amaran tentang penawaran token (ICOs), memberi amaran kepada pelabur tentang kontrak perbezaan mata wang kripto, dan mengeluarkan laporan yang menyatakan penafian perkhidmatan perbankan kepada firma-firma yang meneroka teknologi lejar digital.

Sumber:

https://www.ethnews.com/no-systemic-risk-from-bitcoin-says-uks-fca

Venezuela Akan Mengawalselia Aktiviti Perlombongan Bitcoin

Menurut sumber tempatan, kerajaan Venezuela dijadualkan melancarkan pendaftaran dalam talian untuk pelombong Bitcoin pada 22 Disember. Semua pelombong Bitcoin di negara ini perlu mendaftar. Pendaftaran adalah langkah pertama dalam pembangunan rangka kerja undang-undang penuh untuk menilai dan mengatur aktiviti perlombongan mata wang kripto di negara itu.

Penyokong keputusan tersebut berhujah bahawa ia akan melindungi pelombong mata wang kripto di negara ini. Angel Salazar, seorang anggota komisen penasihat yang membantu kerajaan Venezuela melaksanakan peraturan mata wang kripto, menyatakan:”Pelombong bekerja di bawah keadaan yang sukar dan memformalkan struktur melalui pendaftaran ini akan membantu melindungi mereka daripada pemerasan dan gangguan.”

Pada sidang akhbar baru-baru ini, Superintendent of Cryptocurrency Venezuela yang baru dilantik, Carlos Vargas mendakwa bahawa kerajaan sedang membuat pendaftaran untuk mengenal pasti dan mengawasi perlombongan Bitcoin dengan lebih dekat, dengan mengatakan:”Kami mahu tahu siapa mereka, kami mahu mengetahui di mana mereka berada, kami mahu mengetahui peralatan yang mereka gunakan.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/venezuela-to-regulate-bitcoin-mining

EXMO affiliate program